Sarjamentori: Olkaamme joka päivä hitusen edellispäivän itseämme parempia

19. joulukuuta 2023 kirjoittaja
Sarjamentori: Olkaamme joka päivä hitusen edellispäivän itseämme parempia
Teräs Olli

Development Manager Maaret Pyhäjärvi Vaisalalta oli Teknologia 23 -tapahtuman TIVIA Stagen ensimmäisen päivän eli tiistain 7.11.2023 yhdeksäs puhuja.

Pyhäjärvi kertoi, että ohjelmistokentän jäsentämiseen ja kehittämiseen tarvitaan monenlaista osaamista. Teknologiatapahtumassa kuulee monenlaisia visioita tulevaisuudesta. Vaikka henkilökohtaisella tasolla ei ole samaa mieltä visioista, itselle syntyvät erimielisyydetkin ovat kertomassa, että olemme tekemässä osaamisen, tiedon ja ymmärtämyksen demokratisointia. Ala kasvaa koko ajan ja puolella tekijöistä on alle viiden vuoden kokemus; ala kaksinkertaistuu viiden vuoden välein. Niinpä osaamisen pohtiminen on keskiössä.

Pyhäjärvi kertoi opiskelleensa kreikkaa ja tietotekniikkaa, ja joku päätteli näistä kahdesta hänen osaavan käyttää auttavasti tietokonetta. Tämä ja hereillä oleva asenne johtivat sitten 26 vuotta sitten tekemään Microsoft Officen kreikankielistä versiota, jota tehtiin silloin jostain syystä Suomessa. Hän huomasi, että verkosto-oppiminen sekä yhdessä tekeminen ja oppiminen ovat keskeinen tapa kehittää niin aloittelevan kuin osaavammankin ihmisen osaamisia, jotta syntyisi päälle rakennettujen osaamisten kokemus. Sen syntyminen vaatii yhteistyötä.

   Katso esitys TIVIAn verkkosisällöistä! Jäsenille maksuton ja muille 62 euroa.

Mitkä ovat olleet avaintekijöitä? Miten ollaan mentori, miten mentoroitava? Miten ollaan kasvamassa ja oppimassa erityisesti hands on -ohjelmistokehityksen taitoja? Ensimmäiseksi Pyhäjärvi nosti uran: jokaisen ura alkaa jostain. Jokaisen ura jatkuu jostain ja osaaminen kasvaa jostain. Olemme jossain lähtökohdassa, josta lähdemme eteenpäin. Pyhäjärvi kertoi 40-vuotiaasta alan vaihtajasta, joka 3,5 vuoden aikana on kehittynyt harjoittelijajuniorista senioriasiantuntijaksi ja melkein kolminkertaistanut palkkansa. Toinen esimerkkihenkilö kiinnostui datasta ja siirtyi data-asiantuntijaksi tehden töitä nyt koneoppimisen parissa. Kolmas henkilö aloitti juniorina, opetteli testiautomaatiota ja on päätynyt näihin tehtäviin. Neljäs Pyhäjärven mentoroitava oli kokenut ohjelmistoammattilainen, joka syystä tai toisesta oli jäänyt työpaikkojen ulkopuolelle. Hän tuli harjoittelijaposition kautta tekemään front end design -kehitystä. Hänkin osoitti, että ”oman laatikon” rakentaminen on tärkeää.


Ensimmäinen vinkki liittyi tehtävänannon laajuuteen. Uudelle ihmiselle, joka miettii osaamisiaan, annettavien tehtävien laajuutta on mietittävä. Tulevaisuuttaan miettivä hyötyy siitä, että laajalta alueelta rajataan osa-alue hänelle. Kun nimittäin koko alaa ajattelee, kehitettävien osaamisten lista on niin pitkä, työpäivät kuluisivat vain listan ylläpitämiseen… Rajaus voi olla ajallinen – vaikka viikko, kuukausi tai vuosi – mutta se toimii sekä junioreille että senioreille.

Toinen vinkki liittyi hiljaiseen tietoon. Miten se saadaan liikkelle? Miten kysyä sellaista, mitä ei tiedä ei-tietävänsä? Jostain on saatava vinkki – tai sitten ihmisellä pitää olla ainutlaatuisen ihania kollegoja, jotka kertovat innostuneesti itse oppimistaan asioista. Tässäkin mielessä yhdessä oppiminen on tärkeää. On hyvä ottaa osaajaa ”hihasta kiinni” ja pyytää apua. Ja jos olet antanut mentorointia omassa yhteisössäsi, tuottaa se helposti vastavuoroisuutta. Auttajaa usein autetaan. Kun paritöitä tehtäessä huomaa, että toinen tekee asiat odottamattomalla tavalla, ja kysy: ”Mitä sinä juuri teit? Voitko tehdä sen uudestaan? Näytätkö minulle?” saa itselleen hiljaista tietoa. Pyhäjärvi uskoi saaneensa puolet opeistaan tällä tavoin.

TIVIAn jäsenenä olet osaavassa seurassa

Henkilöjäsenenä hyödyt eduista, luot kontakteja, kehität alaa ja pidät oman ammattitaitosi ajan tasalla.

Pyhäjärven kolmas vinkki liittyi henkilökohtaiseen urapolkuun. Monella on tunne, ettei ole päässyt haluamaansa positioon, mutta moni pitkään jotain tehnyt saattaa miettiä, onko seuraava askel johtotehtävä samalla alueella. Jotkut puolestaan haluavat päästä sellaiseen työhön, jossa voivat tehdä jotain uutta. Niinpä ovien avaamisen taidot ja keinot ovat mentorille tärkeitä. Voi olla, että ovi ei ole auki itsellesi, mutta olisi, jos joku toinen sen sinulle avaisi. Se on pikemminkin sponsorointia kuin mentorointia; joku on valmis käyttämään resurssejaan mahdollistaen toisen henkilön etenemisen urallaan. ”Pyytämällä sitä ei saa, mutta sanomalla, että sitä tarvitsee, sitä saattaa saada paremmin kuin odottamalla”, Pyhäjärvi totesi.

Viimeiseksi vinkiksi Pyhäjärvi nosti sen, että meidän ei tarvitse olla päivässä valmiita. Hän viittasi kaavaan 1,01365, eli siihen, että 1 % positiivinen kehitys päivässä nostaa meidät 38-kertaisiksi vuodessa. Pyhäjärvelle kaava on merkinnyt mahdollisuutta olla joka päivä parempi kuin oli edellispäivänä. Kilpailemme oman entisyydemme kanssa, ei kollegojemme kanssa. Kunhan olemme joka päivä vähän parempia emmekä huonompia kuin ennen, ei meidän tarvitse olla joka päivä parhaimmillamme, vaan riittää että löydämme osa-alueita, joilla olemme parempia kuin ennen. Syntyy kertaantumisvaikutus, kunhan pääsee alkuun ja saa apua muilta.

Lopuksi Pyhäjärvi korosti, että hänen kuvaamansa osaamisen demokratisointi, on TIVIAlle – yhtä hyvin kuin hänen työantajalleen – tärkeä asia. ”Tarvitsemme hyviä kollegoja ja itsestämme parempia kollegoja”.


Teksti: Reino Myllymäki
Kuva: TIVIA ry 


Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70
Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi