TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA-blogi: Windows 10 on jotain, mihin pitää liikahtaa

Muutama ederalainen, minä mukaan lukien, on ollut Windows Insider -ringeissä mukana ja käyttänyt esiversioita syksystä 2014 asti. Aikaisemmin kun uusi käyttöjärjestelmä on tullut ulos, se on ollut kokonaan uusi ja innostus on ollut suurta. Nyt Insider-versioita käyttäneet saivatkin samaa mitä heillä jo oli - vautsi vau -efekti oli laimeampi ja sen tilalle tuli vaatimus siitä, että nyt sen järjestelmän pitää toimia ilman ongelmia. TIVIA-blogi, kirjoittajana Petri Pukkanen.

Heinä-elokuun vaihteessa se tapahtui, Windows 10 tuli ulos ja kaikki halukkaat voivat sitä alkaa käyttämään. Käyttöjärjestelmä on saanut isosti meikkiä pintaan, ja melkoisesti parannuksia konepellin alle. Ja näin markkinat toimivat tällä kertaa, että vähemmän onkin sitten enemmän. Paluu Windows 7:n suuntaan on selvästi ollut parempi ratkaisu kuin keksiä koko maailma uudestaan. Vuosia myöhemminkään kaikki eivät olleet Windows 8/8.1 -kokoruutua ostaneet - ja nyt kun on käyttänyt parempaa niin viimeisetkin tunnustavat, että olihan se vähän hölmöä.

Uutta kaikille, mutta tutumpaa osalle

Windows 10:n suuri ja mahtava julkistus oli myös kovasti erilainen kuin aikaisemmin. Muutama ederalainen, minä mukaan lukien, on ollut Windows Insider -ringeissä mukana ja käyttänyt esiversioita syksystä 2014 asti. Suurimmalla osalla meistä koneet ovat olleet aivan tuotannossa asti koko kehityskaaren ajan. Aikaisemmin kun uusi käyttöjärjestelmä on tullut ulos, se on ollut kokonaan uusi ja innostus on ollut suurta. Nyt Insider-versioita käyttäneet saivatkin samaa mitä heillä jo oli - vautsi vau -efekti oli laimeampi ja sen tilalle tuli vaatimus siitä, että nyt sen järjestelmän pitää toimia ilman ongelmia. Muistan samanlaisen kokemuksen tulleen aikoinaan ensimmäisestä versiosta System Center 2012 -tuotteiden kanssa. Julkaisupäivänä ei ollutkaan mitään mullistavaa tai uutta, kun tuotteita oli päässyt alusta asti kokeilemaan. Mutta parempia niistä näin tulee.

Nyt eletään aikaa, joka on vaan pakko elää jokaisen käyttöjärjestelmän kanssa. Täysin Windows 10 -käyttöjärjestelmää tukevien laitteiden määrä on suhteellisen pieni, joihinkin vanhoihin laitteisiin ei löydy 100 % luotettavaa ajuria ja muutamat sovellukset kiukuttelevat, koska ovat alun perinkin vähän väärin tehty. Tilanne korjaantuu varmasti jo paljon parempaan suuntaan ennen joulua, ja se on ihan kohta. Aina tuntuvat sovellus- ja laitevalmistajat yllättyvän uusista versioista vaikka tällä kertaa pöhinää ja aikaa on kyllä ollut enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Enää ei tarvitse yllättyä, jos Windows 10 todella on viimeinen Windows.

Siirtyminen Windows 10:iin kannattaa kuitenkin aloittaa jo tänään. Enkä tarkoita nyt koko organisaation laajuisen enrollmentin suunnittelua, vaan kokonaiskuvan rakentamista, palveluiden kartoittamista ja tulevaisuuden linjauksia siitä miltä oman organisaatiosi IT näyttää vuosikymmenen lopulla. Windows 7 on tuettu vielä tosi tosi tosi pitkään 2020-luvulle saakka, mutta kun kokonaiskuva alkaa hahmottua - ei halua enää jäädä Windows 7 -maailmaan, vaan siirtyä eteenpäin. Ja sen kanssa kannattaa kiirehtiä.

Mitä uuteen käyttöjärjestelmään siirtyminen sitten tuo mukanaan? Lue lisää käyttöönotosta kirjoituksestani Ederan nettisivuilla.

 

Petri Pukkanen

MCT Trainer, Senior Microsoft Consultant

Kirjoittaja toimii Edera Partners Oy:ssä kouluttajana ja konsulttina.

Edera tarjoaa TIVIA-yhteisön jäsenille koulutukset edulliseen jäsenhintaan. Tutustu koulutustarjontaan täällä.

 

 

kategoriassa Blogi
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi