TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA-blogi: Rahoituksesta on pulaa – vai onko sittenkään?

Tämän päivän vaikean taloustilanteen päivittelyn keskellä unohtuu helposti, että Suomessa on käynnistynyt vallankumous. Ei tarvitse muistella kauemmas taaksepäin kuin vuoteen 2009, kun jo tajuaa miten nopeasti kasvuyrittämisen kulttuuri... TIVIA-blogi, kirjoittajana Jaakko Salminen.

Tämän päivän vaikean taloustilanteen päivittelyn keskellä unohtuu helposti, että Suomessa on käynnistynyt vallankumous. Ei tarvitse muistella kauemmas taaksepäin kuin vuoteen 2009, kun jo tajuaa miten nopeasti kasvuyrittämisen kulttuuri on lumonnut etenkin kunnianhimoiset nuoret. Ja miten samassa imussa on syntynyt yksityissijoittamisen kulttuuri tukemaan kasvuyrityksiä.

Nyt kun perinteiset isot korporaatiot sakkaavat, näistä uusista yrityksistä halutaan malttamattomina pikapikaa ”uusia Nokioita” työllistämään massoja ja maksamaan ruhtinaallisia veroja. Monissa kommenteissa viisasten kiveksi tarjotaan runsaampaa rahoitusta: Kunhan mahdollisimman moni startup saa tuhdin rahoituspaketin, niin kyllä kasvu saadaan kiihtymään. Mutta onko ratkaisu todella näin yksinkertainen?

Kasvuyrityksen menestymisen kannalta rahoitus on olennainen, mutta ei ratkaiseva tekijä. Sillä ei voi korvata hyvää liikeideaa, innovatiivista tuotetta, suorituskykyistä tiimiä tai otollista markkinaa. Rahoitus antaa mahdollisuuden noihin kaikkiin, mutta itsessään se ei takaa yrityksen menestystä. Niinpä rahoittajat haluavat löytää rahoilleen sellaisia kohteita, joissa on nähtävissä näiden todellisten menestystekijöiden synty. Ja näissä odotuksissaan rahoittajat ovat vaativia. Rahoituksen merkittävä lisääminen tarkoittaisi, että menestystekijöihin kohdistuvista vaatimuksista tingitään.

Suomen kasvuyrityskenttä on kone, joka on vasta äskettäin polkaistu kunnolla käyntiin. Koko kentän menestymisen kannalta on haitallista, jos koneelle annetaan runsaasti ryyppyä ilman, että sijoituskohteilta vaaditaan kunnollista potentiaalia. Varsinkin runsas julkinen raha on vaarallista, koska sen tavoitteena on ennen kaikkea saada allokoitu summa jaettua. Pahimmillaan seuraus on se, että elinkelvottomia yrityksiä pidetään keinotekoisesti hengissä pitkälle yli bäst före -päivän.

Tässä kohdassa on syytä toivoa jäitä hattuun, ja välttää haaveita rahoituksen tulvasta. Aidosti lupaava startup tai kasvuyritys saa tälläkin hetkellä Suomessakin rahoituksen. Kaikki eivät saa, mutta sekin on osa luonnollista startup-koneen toimintaa. Kunhan tämä kone saa vielä hetken jauhaa, tulemme näkemään positiivisen muutoksen koko Suomen elinkeinoelämässä. Ja tiukasti tämän muutoksen vanavedessä seuraa rahoituksen kasvu Suomesta ja muualta.

 Jaakko Salminen
puheenjohtaja, FiBAN ry
 

 

 

 


 

 

kategoriassa Blogi
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi