Työpaikan menettäminen on kova paikka. Viime aikoina ICT-alallakin irtisanomisilmoituksia on jaeltu tiuhaan tahtiin. Hätkähdyttävää oli erityisesti, kun pelialan johtotähti Rovio ilmoitti työntekijöiden vähennystarpeesta. TIVIA-blogi, kirjoittajana Robert Serén.
Työpaikan menettäminen on kova paikka. Viime aikoina ICT-alallakin irtisanomisilmoituksia on jaeltu tiuhaan tahtiin. Hätkähdyttävää oli erityisesti, kun pelialan johtotähti Rovio ilmoitti työntekijöiden vähennystarpeesta.
Onko peliala taantumassa? Onko koko ICT-ala kriisissä?
Ei ole. Taloustilanne Suomessa ei missään nimessä ole hyvä ja ICT-alalla on omiakin ongelmia, mutta kokonaistilanne ei ole yksiselitteisesti huono. Potkut pääsevät helposti isoihin otsikoihin, mutta kun tarkkailee pienempiä otsikoita, niin tilanne näyttää jo toiselta.
Lokakuun aikana esimerkiksi Tivi on kertonut, että Oulun alue vetää nyt puoleensa uusia ulkomaisia yrityksiä, koska siellä on saatavilla korkeatasoista työvoimaa irtisanomisten takia. Tulijoita on ollut niin Taiwanista kuin Norjastakin. Ely-keskuksen mukaan ICT-alan työttömyys ei olekaan juuri pahentunut Oulun alueella, ja suunta näyttää olevan jo parempaan päin.
Tekniikka & Talous kertoi lokakuun alkupuolella selvityksestä, jonka mukaan Nokialta irtisanotuista tai irtisanoutuneista vuoden kuluttua työttöminä oli enää kolmannes. Parhaiten työllistyivät parhaiten koulutetut.
Osaaminen onkin kaiken ydin. Maailman talouden rakenteet ja toimintatavat muuttuvat vauhdilla. Nokia on erinomainen esimerkki, kuinka nopeasti kilpailijan uusi lähestymistapa asioihin voi murskata markkinajohtajan. Kysymys ei ollut siitä, etteikö Nokialla olisi ollut osaamista.
Mutta osaamisen avulla vaikeista tilanteista voidaan nousta ja luoda taas uutta. Kärjistäen voisi sanoa, että osaajille globalisaatio ja yhä nopeutuvat liiketoiminnan syklit luovat uusia mahdollisuuksia, mutta huonosti osaavilta ne vievät työpaikat.
Omaa osaamista kehittämällä voi päästä siihen tilanteeseen, että potkut vain kirpaisevat.
Robert Serén
toiminnanjohtaja, TIVIA