TIVIA-blogi: Päästäkää irti vanhoista ”privacy”-käsitteistä!

18. elokuuta 2015

Kehityksen pahin jarru on muutosvastarinta. Nyt digitalisaation jarruna on osittain tietoturva – tai pikemminkin vanhat juurtuneet opit tietoturvasta. Tietoturvasta alettiin puhumaan laajemmin oikeastaan vasta 90-luvun alkupuolella. Suomessa otettiin nopeasti etunojaa ja meistä tulikin yksi maailman valveutuneimmista ja osaavimmista kansoista tietoturvan suhteen. Laajensimme tietoturvan nopeasti käsittämään myös tietosuojan ja yksilönsuojan, eli alkuperäistermiltään privacyn. TIVIA-blogi, kirjoittajana Pete Nieminen.

Kehityksen pahin jarru on muutosvastarinta. Nyt digitalisaation jarruna on osittain tietoturva – tai pikemminkin vanhat juurtuneet opit tietoturvasta. Tietoturvasta alettiin puhumaan laajemmin oikeastaan vasta 90-luvun alkupuolella. Suomessa otettiin nopeasti etunojaa ja meistä tulikin yksi maailman valveutuneimmista ja osaavimmista kansoista tietoturvan suhteen. Laajensimme tietoturvan nopeasti käsittämään myös tietosuojan ja yksilönsuojan, eli alkuperäistermiltään privacyn.

Elämme taas suuren muutoksen ja seuraavaan kehitysaskeleen aikaa. Pilvi, digitalisaatio, robotisaatio, Internet of Things ja loppukädessä Internet of Everything ovat kaikkien huulilla ja organisaatioiden muutosmoottoreina. Jopa nykyinen hallituksemme ajaa koko Suomen digitalisaatiostrategiaa voimakkaasti eteenpäin.

Julkinen sektori, yritysmaailma ja yksityishenkilöt törmäävät kaikki samaan ongelmaan. Tämä uusi digitalisoitunut maailma ei mahdu tekemiimme tietoturva- ja yksityisyysraameihin. Turvalliset oppimme toteavat, että digitalisaatio sen avoimimmassa muodossa on täysin mahdotonta toteuttaa.

Uskallan väittää, että tietoturva-asiantuntijat ovat väärässä ja nyt on taas aika muuttaa omia toimintamalleja. Vaikeasti saavutettu hieno osaaminen on jämähtänyt paikalleen, eikä ole pysynyt muuttuvien operatiivisten vaatimusten mukana.

Jos joku haluaa selvittää kuvani, osoitteeni, pankkitilini numeron tai jopa sosiaaliturvatunnukseni, kyllä ne ovat saatavilla. Kuten ovat kaikkien muidenkin.

Se, mikä oli vielä yksityistä tietoa kymmenen vuotta sitten, ei ole sitä enää. Oman identiteetin hallinta on merkittävästi vaikeampaa ja suuresta osasta aiemmin luottamuksellista tietoa, onkin vain todettava, ettei se enää ole luottamuksellista.

Jos digitalisaatiosta haluaa 100 % irti, on luovuttava myös yksityisyydestään aiempaa enemmän. Maailman suurimmista yrityksistä on yli 50 % mennyt konkurssiin viimeisen 15 vuoden aikana. Kenelläkään ei ole varaa jäädä muutoksesta pois.

Kyllä, sähkölaitos tietää koska sinulla on kotona valot päälle. Olisitko mieluummin pimeässä?

 

 





Pete Nieminen
CTO, Executive Advisor, Atea Finland Oy
 

 

 

 



 

tuumaa Blogi
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi