TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA-blogi: Oululaisen innovaation aika on nyt

Oulu ja varsinkin IT-ala Oulussa ovat viime aikoina kokeneet kovia. Pari isoa toimijaa on lopettanut tai lopettamassa toimintaansa kaupungissa, ja työntekijät jäävät vaille töitä. Pessimismi on vallannut useat, ja on ruvettu jopa puhumaan YT-alasta IT:n sijaan. TIVIA-blogi, kirjoittajana Jarkko Orava.

Oulu ja varsinkin IT-ala Oulussa ovat viime aikoina kokeneet kovia. Pari isoa toimijaa on lopettanut tai lopettamassa toimintaansa kaupungissa, ja työntekijät jäävät vaille töitä. Pessimismi on vallannut useat, ja on ruvettu jopa puhumaan YT-alasta IT:n sijaan.

Juttelin muutaman keskeisen oululaisen kanssa ja koetin ottaa selkoa tilanteesta. Eräs keskusteluissa esiin noussut näkökulma, jota en itse ole tullut aiemmin edes ajatelleeksi, on mielenkiintoinen. Aiemmin kun Oulu oli käytännössä yhden ison firman pelikenttä, jäivät pienet yritykset jalkoihin. Nyt kun suuri ja mahtava on järjestellyt liiketoimintaansa hieman uudelleen, on pienillä ja keskisuurilla yrityksillä mahdollisuudet loistaa.

Innovaatiota Oulussa on aina tehty, mutta Oulussa kehitettyjen tuotteiden oululaisuudesta ei ole paljoa huudeltu. Suuren varjosta pois päässeet pienet ja keskikokoiset yritykset voivat helpommin lyödä läpi omilla tuotteillaan, ja samalla saamme Oulua paremmin maailmankartalle.

Oulussa on viime vuosien aikana perustettu runsaasti uusia yrityksiä, ja pääomasijoituksia on saatu myös haalittua mukavasti paikallisille yrityksille. Tästä kehityksestä kiitos kuuluu esimerkiksi Business Kitchenille ja Midnigt Pitch Festin järjestäjäporukalle. Nyt ei auta jäädä murehtimaan menneitä, vaan on katsottava rohkeasti tulevaisuuteen ja tehtävä kaikkensa sen eteen, jotta tulevaisuus olisi Oulun IT-väelle mahdollisimman valoisa. 

On toki valitettavaa että irtisanomisia on tullut paljon lyhyen ajan sisällä. Nähdäkseni positiivinen asenne ratkaisee tässä tilanteessa paljon. Työmarkkinoilla on varmasti vielä jonkin aikaa ylitarjontaa osaajista, mutta onneksi aika monet ovat jo onnistuneet työllistymään. Oma vinkkini kaikille alan ammattilaisille on se, että kannattaa jatkuvasti pitää omaa tieto- ja taitotasoa yllä myös vapaa-ajalla esimerkiksi lukemalla ja opettelemalla uusia tekniikoita ja menetelmiä. 

Tietotekniikka tulee kaikkialle. Tämän ja huomispäivän trendit, kuten vaikkapa Internet of Things vievät maailmaa jatkuvasti enemmän suuntaan, jossa tietotekniikka on osa jokaista päivää ja jokaista hetkeä. Siispä osaajien tarve ei tule maailmassa ainakaan vähenemään. Pidetään yhdessä huoli siitä, että kasvava osa tietotekniikan tulevaisuudesta tapahtuu Oulussa.

 


 

Jarkko Orava

hallituksen jäsen, Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry

kategoriassa Blogi
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi