TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA-blogi: Ammattiylpeys täytyy ansaita

Joku viisas sanoi aikanaan, että ihmissuvun suurin heikkous on kyvyttömyys ymmärtää eksponenttifunktiota. Me tietotekniikan ammattilaiset ymmärrämme sen oikein hyvin, ja siksi moni odottaa vesi kielellä, vastaako Sipilän hallitus omaan huutoonsa tuottavuusluokan tekemiseksi. Pienetkin positiiviset muutokset saavat aikaan suuria, kun niiden vaikutukset kertautuvat yli ajan. TIVIA-blogi, kirjoittajana Robert Serén.

Joku viisas sanoi aikanaan, että ihmissuvun suurin heikkous on kyvyttömyys ymmärtää eksponenttifunktiota. Me tietotekniikan ammattilaiset ymmärrämme sen oikein hyvin, ja siksi moni odottaa vesi kielellä, vastaako Sipilän hallitus omaan huutoonsa tuottavuusluokan tekemiseksi. Pienetkin positiiviset muutokset saavat aikaan suuria, kun niiden vaikutukset kertautuvat yli ajan.

Digitaalinen vallankumous syntyy luomalla uusia keksintöjä yhdistelemällä vanhoja loputtomiin. Siksi esimerkiksi MIT:n Erik Brynjolfsson ja Andrew McAfee pitävät sitä suoraan verrannollisena teolliseen vallankumoukseen, joka muutti yhdessä vuosisadassa aivan kaiken.

Puhuessaan digitalisaatiosta Sipilä tietää, mistä on kyse. Samaa ei voi sanoa kaikista, jotka kyseistä muotitermiä hokevat. IT-alalla on nyt mahdollisuus ja jopa velvollisuus näyttää kyntensä, kun Suomen tulevaisuutta rakennetaan.

Ammattikuntamme pystyy ja sen pitääkin pystyä parempaan. TIVIAn yhdessä Euroopan komission tekemä eCompetence-tutkimus osoittaa, että alan osaamistasossa on parantamisen varaa kaikkialla Euroopassa, eikä Suomi ole tässä poikkeus. Tutkimusraportissa todetaan, että Euroopassa on huutava pula IT-osaajista – melkein miljoonan osaajan tarve. Näin on siitä huolimatta, että teknologia-alalla nähdään viljalti irtisanomisia.

Kyse tässä on siitä, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Sen lisäksi että koulutusjärjestelmistämme ei valmistu tarpeeksi uusia IT-ammattilaisia, koko Eurooppaa piinaava osaajapula pakottaa meidät etsimään uusia tapoja jatkokouluttaa työelämässä jo mukana olevia. Tämä on sitäkin akuutimpaa, kun muistetaan, että uusi hallituksemme on nostanut ”digitalisaation mahdollistaman tuottavuusloikan” lähes mantraksi.

Itseruoskintaan ei pidä tuhlata aikaa, mutta itsensä kehittämisestä pitää tehdä itsestäänselvyys. Jos nykymaailmassa joku ala elää, niin IT, ja alallamme ammattitaito on yhtä kuin taito ja tarmo oppia uutta.

Lomalla on hyvä miettiä, miten juuri minä pidän osaamiseni ajan tasalla. Timanttinen osaaminen ei synny itsestään, ja siksi kannustan sinua hyödyntämään TIVIAn verkostoja ja tietotaitoa mahdollisimman laajasti. Olemme olemassa sinua varten.

 

 

 

 

Robert Serén
toiminnanjohtaja, TIVIA

kategoriassa Blogi
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi