TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Tietoturva ry:n vuoden 2021 Tietoturvatunnustukset

Tietoturva ry on myöntänyt jo kymmenen vuoden ajan Vuoden Tietoturvapäällikkö -tunnustuksen, jonka tarkoitus on kannustaa tietoturva-ammattilaisia kehittymään omassa työssään, sekä edistää suomalaista tietoturvaosaamista ja sen arvostusta.

Nyt ensimmäistä kertaa julkaistavien Tietoturvatunnustuksien tarkoituksena on nostaa esille merkittäviä tietoturvaan liittyviä ilmiöitä, sitä edistäviä palveluita tai tuotteita tai sellaisia organisaatioita tai henkilöitä, jotka ovat edistäneet suomalaista tietoturvaosaamista ja sen arvostusta tai parantaneet organisaatioiden tai käyttäjien turvallisuutta tai nostaneet esille merkittäviä kehittämiskohteita.

Vuoden tietoturvailmiö

Tietoturvaan, tietosuojaan, kyber- tai digiturvaan keskittyvät podcast-verkko-ohjelmat

Myöhemmin mainitut podcastit ovat merkittävästi edistäneet ja kehittäneet alan osaamista ja tunnettavuutta ei pelkästään toimialan johdon ja asiantuntijoiden, vaan myös laajemmin kansalaisten piirissä. Turvakäräjät-podcast sai eniten ehdotuksia, joten he noutivat tämän tunnustuksen yhdessä Herrasmieshakkereita edustavan Mikko Hyppösen kanssa – samalla kaikkien Suomen loistavien alaan liittyvien podcast-tuotantojen toimesta. Olemme tunnistaneet ainakin seuraavat aktiiviset, suomenkieliset tai Suomesta tuotettavat podcast-tuotannot sekä niiden tuottamisesta vastaavat henkilöt – tämä tunnustus on kaikille heille!

Cyber Security Sauna
Janne Kauhanen

Digiturvakompassi
Tuija Kuusisto, Kimmo Rousku

Herrasmieshakkerit
Mikko Hyppönen, Tomi Tuominen

Tietosuojamakasiini
Hannu Järvinen, Hanna Lankinen

TietosuojaPod
Panu Pökkylä, Milla Keller, Heikki Tolvanen

TrustCast
Markku Korkiakoski

Turvakäräjät
Antti Kurittu, Laura Kankaala, Juho Jauhiainen

Vireillä
Kari Salmela, Sami Isoaho

Vuoden tietoturvatuote

Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tuottama HAVARO-palvelu –  tietoturvaloukkausten havainnointi- ja varoitusjärjestelmä

Vuoden tietoturvatuotteena palkittu HAVARO on erityisesti huoltovarmuuskriittisille yrityksille ja valtionhallinnolle tarjottu palvelu, jonka avulla palvelua käyttävän organisaation verkkoliikenteestä voidaan havainnoida haitalliseksi tunnistettua tai normaalista poikkeavaa liikennettä.

HAVARO-palvelulla on ollut merkittävä rooli yhteiskunnan kannalta kriittisiin palveluihin ja organisaatioihin kohdistuvien vakavien tietoturvauhkien havainnoinnissa sekä niistä varoittamisessa ja estämisessä.

Vuoden tietoturvapalvelu

Digi- ja väestötietoviraston tuottamat TAISTO-harjoitukset

Kun digitaalinen toimintaympäristö kehittyy jatkuvasti, on erittäin tärkeää, että organisaatiot voivat vahvistaa osaamistaan ja valmiuksiaan erilaisten häiriö- ja poikkeamatilanteiden varalle. Keskeisessä roolissa osaamisen ja valmiuksien kehittämisessä ovat harjoitukset, joissa häiriötilanteissa toimimista harjoitellaan kuvitteellisissa – mutta todenmukaisissa – tietoturva- tai tietosuojaloukkaustilanteissa.

TAISTO-harjoituksilla on kehitetty merkittävästi niihin osallistuvien organisaatioiden osaamista ja kykyä toimia erilaisissa digitaalisen toimintaympäristön häiriötilanteissa.

Vuoden tietoturvavaikuttaja

Hakkerikollektiivi KyberVPK sekä Heikki Stark

Vuoden 2021 tietoturvavaikuttajaksi olemme valinneet yhteisön ja sieltä erikseen yhden asiantuntijan, jotka molemmat ovat saaneet paljon positiivista palautetta ja vaikuttaneet koko yhteiskunnan luottamuksen ylläpitämiseen.

Digitaalisen toimintaympäristön suojaaminen on usein tulipalojen sammuttamista. Välillä tulipaloja on enemmän ja välillä hieman vähemmän. Vuosi sitten lokakuussa nousi uutisiin Suomessa Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistunut tietomurtotapaus, joka nosti tietoturvallisuuden ja tietosuojan merkityksen koko kansan tietoisuuteen – sekä verkkorikollisuuden.

Suomalainen hakkeriyhteisö – KyberVPK – nousi tässä esille loistavana yhteisöllisenä toimijana. Tämä vapaaehtoinen yhteistyömuoto on ollut keskeisessä roolissa muun muassa Vastaamon tapauksen viranomaistutkinnan avustamisessa ja sen kohteeksi joutuneiden henkilöiden tukemisessa.

Elämäntyöpalkinto

Jyrki Kasvi

Edellisten tunnustusten lisäksi Tietoturva ry:n hallitus on päättänyt myöntää Elämäntyöpalkinnon poikkeuksellisen merkittävästä elämäntyöstä tietoturvallisuuden edistämisen parissa Jyrki Kasville.

Jyrki Kasvi on toiminut monelle tietoturva-alalla nyt toimivalle esikuvana ja mallina. Hän on toiminut poikkeuksellisen laajalla ATK:n ja ICT:n, yhteiskunnan digitalisaatiota edistävien toimenpiteiden  osa-alueilla, unohtamatta uraa viime vuosituhannella useiden peli-lehtien avustajana.

Jyrki on useimmille tuttu poliittisesta urasta, jonka ohella hän on ollut keskeinen avoimen datan puolestapuhuja, jota hän on edistänyt työskennelleensä Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus Tieke ry:ssä. Valtaosa meistä on kuullut Jyrkin esityksiä tai lukenut hänen kirjoituksiaan eri medioissa.

Hän on avoimesti kertonut viime vuosina vakavasta sairastumisestaan, mutta siitä huolimatta jatkanut toimintaa hänelle tärkeiden teemojen osalta.


 

 


Tietoturva ry on Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry:n jäsenyhdistys.


Lisätietoja Tietoturva ry:n toiminnasta sekä palkintoperusteista:

Tomi Marttinen

Tietoturva ry:n hallituksen puheenjohtaja
tomi.marttinen(at)tietoturva.fi
040 550 9286

Kimmo Rousku

Palkintoraadin puheenjohtaja, Tietoturva ry:n hallituksen jäsen
kimmo.rousku(at)tietoturva.fi
040 529 7275

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi