TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Suomalaiset luottavat tekoälyyn vähemmän kuin sosiaaliseen mediaan

Digiturvabarometrin mukaan tekoäly kiinnostaa, mutta suomalaisten suhtautuminen on skeptistä. Yleisesti turvallisuuden tunne digitaalisessa ympäristössä on pysynyt erinomaisella tasolla.


Tämä artikkeli on julkaistu alun perin IT Insider -digimedissa.

IT Insiderin kustantaja on TIVIA ry:n omistama TIVIA Infuture Oy. TIVIAn laaja jäsenverkosto tukee IT Insiderin toimitusta sisällön taustoittamisessa, ideoinnissa ja merkityksien löytämisessä.

IT Insiderista on sinulle selvää hyötyä, kun haluat nousta seuraavalle tasolle ammattilaisena, tarvitset tietoa, tukea, rohkeutta ja oivalluksia.

itinsider.fi


Digi- ja väestötietoviraston tuoreen Digiturvabarometrin mukaan suomalaisten turvallisuuden tunne digitaalisessa ympäristössä on pysynyt erinomaisella tasolla. Jopa 85 prosenttia kokee digiympäristön vähintään melko turvalliseksi. Muutos on kuitenkin huonompaan suuntaan. 28 prosenttia vastanneista kertoo luottamuksen digitaaliseen turvallisuuteen heikentyneen viimeisen puolen vuoden aikana. Muutoksen taustalla näkyy verkkorikollisuuden merkittävä kasvu ja esimerkiksi tuoreet tekoälypalvelut, joihin suhtaudutaan kiinnostuneesti, mutta skeptisesti.

Tekoälyn tuottamaan sisältöön luottaa vain 15 prosenttia vastaajista. Korkein luottamus on nuorten 18–24-vuotiaiden (27 prosenttia) ja alhaisin 65–74-vuotiaiden (7 prosenttia keskuudessa. Henkilötietojen turvalliseen käsittelyyn tekoälypalveluissa luottaa ainoastaan 18 prosenttia vastaajista.

Tuloksia tulkittaessa on hyvä huomata, että suurimmalla osalla väestöstä ei välttämättä ole vielä omakohtaista kokemusta palveluiden käytöstä. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun luottamusta tekoälypalveluihin tutkitaan Digiturvabarometrissa.Kansalaisten luottamus tekoälyyn on jopa huonompi kuin luottamus sosiaaliseen mediaan.

“Tämä tarkoittaa sitä, että nyt meidän pitää pystyä osoittamaan kansalaisille, yritysten asiakkaille se, että palvelut ovat luotettavia ja että ne ovat toteutettu myös eettisesti”, Digi- ja väestötietoviraston johtaja erityisasiantuntija Kimmo Rousku kertoo IT Insiderille.

“Pahoin pelkään, että meillä Suomessakin löytyy organisaatioita, jotka oikaisevat tekoälyn hyödyntämisessä ja sitten päädytään ikävällä tavalla mediaan”, Rousku jatkaa.

Reilu neljännes (28 prosenttia) vastaajista kertoo saaneensa melko paljon tai paljon tietoa tekoälyn turvallisesta hyödyntämisestä, kun taas reilusti yli puolet (69 prosenttia) kokee, että tietoa on tullut melko vähän tai ei lainkaan. Eniten tietoa ovat saaneet 25–34-vuotiaat. Suurin osa (64 prosenttia) kertoo haluavansa oppia lisää tekoälyn turvallisesta hyödyntämisestä, kaikkein eniten (71 prosenttia) yli 65-vuotiaat.

“Olen ilahtunut tuloksista. Olemme selvästi digirohkeita ja suhtaudumme positiivisesti uusiin digipalveluihin. Samaan aikaan olemme terveen skeptisiä itsellemme vierasta digiä kohtaan. On fiksua suhtautua hieman epäluuloisesti palveluihin, joista ei vielä ole riittävästi tietoa. Sen ei kuitenkaan tarvitse estää uteliaisuutta niitä kohtaan”, Rousku kertoo tiedotteessa.

Tutustu Digiturvabarometrin tuloksiin (pdf)

Tutkimuksen toteutti Digi- ja väestötietoviraston toimeksiannosta tutkimustoimisto Vastakaiku Oy. Tiedonkeruu toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa elokuussa 2023. Kohderyhmänä olivat täysi-ikäiset suomalaiset. Tutkimukseen vastasi 1 000 vastaajaa, ja painotettuna se on valtakunnallisesti edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Teksti: IT Insider toimitus
kategoriassa Uutiset
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi