TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Mentorien tapaaminen voimaannuttaa kaikkia

Kun alan ammattilaiset, oman työnsä osaajat, vahvan kokemuksen omaavat henkilöt istuvat saman pöydän äärellä, ei voi kuin ihmetellä sitä vuorovaikutuksen määrää, eri näkökulmien esilletuloa sekä vahvaa halua kehittyä ja oppia lisää jakamalla kokemuksia. Kyseessä oli tällä kertaa mentorien tapaaminen 4.5. Espoossa.

Kun alan ammattilaiset, oman työnsä osaajat, vahvan kokemuksen omaavat henkilöt istuvat saman pöydän äärellä, ei voi kuin ihmetellä sitä vuorovaikutuksen määrää, eri näkökulmien esilletuloa sekä vahvaa halua kehittyä ja oppia lisää jakamalla kokemuksia. Kyseessä oli tällä kertaa mentorien tapaaminen 4.5., Espoossa.

Jo avauksen aikana keskustelu lähti vilkkaasti liikkeelle. Kokemuksista haluttiin viestiä, haastetilanteita avata, positiivisista tuloksista kertoa toisille. Kysyä ja saada uusia näkökulmia. Jotta kaikki saavat tapaamisesta irti mahdollisimman paljon, saa jokainen kantaa kortensa kekoon. Tunnelma on luotava positiiviseksi. Luottamus on kaiken a ja o, tässäkin lajissa. Kun tunnelma saadaan avoimeksi, on mahdollisuus hyötyä. Tässä on ryhmän vetäjällä suuri rooli.

Minnariikka Rajala, Delficon, on pitkään tehnyt työtä mentoroinnin parissa. Hän on ollut mukana kehittämässä TIVIAn jäsenilleen tarjoamaa mentorointiohjelmaa sekä vetämässä osaltaan ryhmiä TIVIAn henkilökunnan kanssa. Vahvalla kokemuksella tämäkin tapaaminen luonnistui erinomaisesti. Aika loppui kesken, asiaa olisi riittänyt vähintäänkin päiväksi, puolin ja toisin. Alkukierrosten jälkeen Minnariikka näytti vain yhden dian, ohessa. Se oli riittävä siivittämään keskustelua tulevaan.

Tässä muutamia poimintoja siitä, mistä haluttiin keskustella, missä on huoli ja missä ratkaisu:

  • nousussa on unelmointi ja uskallus, rohkeus heittäytyä.
  • luovuus vähenee entisestään, ihmisillä ei ole aikaa. Käytetään monia kanavia tiedon saantiin ja jakamiseen ihan jatkuvalla syötöllä. Mistä aika ideoinnille, kekseliäisyydelle ja luovuudelle?
  • läsnäolon merkitys vuorovaikutustilanteissa kasvaa. Palaverikulttuuria pitäisi muuttaa siten, että esim. kännykkä olisi jätettävä kokoustilan ulkopuolelle. Kun ollaan paikalla, ollaan enemmän läsnä.
  • viestintä on haasteellista. Sanat saattavat merkitä tietyssä järjestyksessä ilmaistuna, tietyllä painolla tuotettuna saada vastaanottajan ymmärtämään asia eri lailla kuin viestijä on tarkoittanut.
  • monikulttuurisuuden ymmärtäminen ja ylipäätänsä kulttuurien vaikutus työelämässä korostuu entisestään.
  • millaisen työyhteisöön henkilö tulee uutena ihmisenä? Onko työyhteisö terve vai sairas. Miten siinä pärjää, jos se onkin sairas? Tarvitaan rohkeutta tehdä muutos, joka voi tarkoittaa rohkeutta lähteä.
  • ”pedagoginen kävely” voi tarkoittaa toisille hetkiä golfin parissa, toisille kävelyä metsässä. Tavoite on selkiyttää ajatuksia, löytää ratkaisuja. Luonnolla on yllättävä voima yllättää.
  • arvomaailman merkitys korostuu entisestään. On helpompi työskennellä ihmisten kanssa, joilla on sama arvomaailma tai yrityksessä, jossa kaltaisuutta kohdataan. Erilaisuutta toki pitää ymmärtää ja nähdä siinä voimavara. Suvaitsevaisuus kuuluu jokaiselle.
  • kommunikaatiotaidot tulevat entistä tärkeämmiksi työelämässä. Samoin moni muu osaaminen, kyky ja ominaisuus korostuvat siten, että ihmisellä pitää olla monta yhdessä. Moniosaaja, joka osaa toimia myös tiimissä. Oheisessa kuvassa on esimerkkejä siitä, mitä tulevaisuuden työntekijän halutaan olevan:

Tilaisuuden lopuksi voidaan todeta, että ihmisten kohtaaminen on merkityksellistä. Vaikka käytämme päivittäin työssämme sekä vapaa-ajallamme eri kanavia etsiessämme tietoa, vuorovaikuttaessamme sekä tehdessämme töitä, mikään ei korvaa ihmisten välistä kanssakäymistä. Juuri siinä kuulee äänenpainot, näkee ilmeet, eleet sekä on mahdollisuus ymmärtää toisen viestiä paremmin kuin millään muulla keinolla.

Suuri kiitos kaikille teille mentoreille, jotka ohjelmassamme olette mukana olleet ensimmäistä kertaa tai useammin näiden vuosien aikana ja toivottavasti olette jatkossakin. Annatte uskomattoman paljon itsestänne muille ammattilaisille, junioreille. Aktorit saavat teiltä valtavasti, niin halutessaan.

Uusi ryhmä starttaa syksyllä. Käy katsomassa nettisivuiltamme, mitä tarjoamme jäsenillemme mentoroinnin saralla. Anna palautetta: nina.from(at)tivia.fi halutessasi, kysy lisää.

http://www.tivia.fi/mentorointi

Tervetuloa yhteisöömme.

TIVIA

kategoriassa Uutiset
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi