TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Ensituntumassa Starlink-satelliitti-internet

Elon Muskin SpaceX-yhtiön kuluttajillekin sopiva satelliitti-internet Starlink tuli loppuvuodesta tilattavaksi myös Suomeen. IT Insider kävi tutustumassa espoolaiseen taloyhtiöön tilattuun Starlinkiin ja selvitimme samalla, millaista sen käyttöönotto ja käyttö ovat.

Testissä ollut yksilö viipyi matkalla noin kuukauden tilauksesta toimitukseen. Kunhan paketti saapui lähipostiin, sen jälkeen käyttöönotto on varsin suoraviivaista. Paketissa on vakiona satelliitteihin yhteyden ottava antenni, wlan-tukiasema ja kaapeli niiden väliin. Johtojen yhdistämisen jälkeen loput käyttöönotosta opastaa mobiilisovellus.


Starlinkin mobiilisovellus on selkeä käyttää.


Järjestelmä etsii käynnistämisen jälkeen satelliitit ja se on tyypillisesti käyttökunnossa viimeistään 15 minuutin kuluessa. Testatessamme antenni oli aluksi joitain minuutteja hiljaa paikallaan, kunnes se löysi oikean suunnan. Sen jälkeen antenni kohdisti itsensä nopeasti kohti satelliittia ja verkko oli valmiina. Mikäli antenni olisi peittynyt lumeen, siinä on sulatustoiminto, jolla pinnan saa sulatettua. Starlink lupaa sulatus tehoksi 40 millimetriä tunnissa.

Antennin paikkaa valitessa kannattaa sijoittaa se mahdollisimman korkealle ja katsoa, ettei edessä ole kovin korkeita puita.

Koekäyttöpäivänä oli todella kova lumisade, mutta se ei vaikuttanut nopeuteen. Starlinkin latausnopeudet olivat noin 158 Mbps ja ylöspäin dataa lähti 11 Mbps nopeudella. Tulokset olivat vastaavia kuin paremmalla säällä tehdyt vertailumittaukset. Latenssi oli todennäköisesti kelistä johtuen aika suuri, 163 millisekuntia, mutta paremmissa olosuhteissa se on 30-50 millisekunnin tasoa.


Käytännössä tämä mahdollistaa ongelmattomasti etäpalaverit ja suoratoistopalvelut. Verkkopelaamiseen kannattaa valita pienemmän vasteajan yhteydet.

Vertailussa nopeisiin mobiililiittymiin tai valokuituun Starlink jää kakkoseksi. Mutta kuluttajille saatavan hintaluokan satelliittiyhteydeksi Starlink on ennenäkemätön. Käyttöönotto on nopeaa ja helppoa, nopeus on vähintäänkin riittävä.

Starlink-yhteyden kuukausihinta on perustasolla 85 euroa. Jos antennia haluaa siirtää paikasta toiseen, se maksaa 25 euroa kuussa lisää. Yhteyden voi pitää aktiivisena vain silloin kun sitä tarvitsee. Eli esimerkiksi mökkikäytössä satelliittiverkon voi pitää päällä vain ne kuukaudet kun mökillä on.

Laitepaketin hinta on alimmillaan 565 euroa. Peruspakettiin kuuluu vain wlan-yhteys. Ethernet-kaapelille adapteri maksaa reilut 50 euroa.

Starlink on täysin riippumaton mistään muista verkoista, joten matkapuhelinverkon katveet tai valokuituverkon puute eivät vaikuta nettiyhteyteen. Testilaitteemme oli hankittu taloyhtiöön varayhteydeksi erikoistilanteita varten.

Starlinkiä myydään myös esimerkiksi matkailuautoihin tai laiva- ja venekäyttöön. Näillä liittymillä on oma hinnoittelunsa. Data kulkee nopeasti, mutta esimerkiksi suosittu sosiaalisen median tili Alluring Artic eli Juho Karhu on kritisoinut omien testiensä perusteella antennin ja tukiaseman välisen kaapelin ja liittimien laatua merillä venekäytössä.

Starlink ottaa yhteyden matalalla kiertoradalla (LEO, Low Earth Orbit) oleviin satelliitteihin. Välillä antenni vaihtaa yhteyden satelliitista toiseen, koska, koska matalalla kulkevat satelliitit vaihtavat paikkaa suhteessa maanpintaan. Välillä yhteys vaihtuu satelliitista toiseen. Toiminta eroaa perinteisistä geostationaarisista satelliiteista, jotka ovat korkealla kiertoradalla ja pysyvät suhteessa paikallaan maanpinnan sijaintiin nähden.

Starlinkin satelliitteja on taivaalla jo 3 300 ja tällä hetkellä luvat ovat jo 12 000 satelliitille. Joissakin suunnitelmissa palvelua laajennetaan niin, että satelliitteja olisi jopa 42 000.

Tämä mahdollistaa laajan verkon kattavuuden ja katvealueet pienenevät koko ajan sitä mukaan kuin uusia satelliitteja laukaistaan taivaalle. Testitilanteessa signaali kulki satelliitin kautta takaisin maanpinnalle Helsingistä, mutta tarvittaessa järjestelmä osaa reitittää liikenteen muiden satelliittien kautta toisille maa-asemille.

Starlink on osoittanut jo olevansa varsin luotettava myös kriisialueilla. Ukrainan joukot hyödyntävät Starlink-yhteyksiä viestinnässään eikä Venäjä ole pystynyt katkomaan yhteyksiä. Sen sijaan perinteisempi Viasatin satelliitti-internet meni viime vuonna pimeäksi tuntia ennen Venäjän hyökkäyksen alkua.

 
 

Teksti: Mikko Torikka


Tämä artikkeli on alun perin julkaistu IT Insider -digimedissa.

Digitaalisen tilaustuotteen IT Insiderin kustantaja on TIVIA ry:n omistama TIVIA Infuture Oy. TIVIAn laaja jäsenverkosto tukee IT Insiderin toimitusta sisällön taustoittamisessa, ideoinnissa ja merkityksien löytämisessä.

ITINSIDER.FIkategoriassa Uutiset
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi