Avoimen ohjelmistotuotantokurssin kehittänyt Matti Luukkainen palkittiin Suomalaisen koodin edistäjänä

12. lokakuuta 2023

Koodia Suomesta -yhdistys palkitsi Helsingin yliopiston Full Stack open -kurssin ja Matti Luukkaisen tämän vuoden Suomalaisen koodin edistäjänä. Palkinto on tunnustus suomalaisen ohjelmistoalan ansiokkaasta kehittämisestä.

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston Matti Luukkainen on järjestänyt kurssia vuodesta 2018 ja siihen on osallistunut yli 30 000 ihmistä eri puolilta mailmaa.

Full Stack open -kurssilla ohjelmistokehityksestä kiinnostunut sekä oppii JavaScript-pohjaisen websovelluskehityksen tekniikat että ottaa nykyaikaisen ohjelmistotuotannon vaiheet laaja-alaisesti haltuun. Kurssia on alusta lähtien kehitetty yhteistyössä alan yritysten kanssa.


Tämä artikkeli on julkaistu alun perin IT Insider -digimedissa.

IT Insiderista on sinulle selvää hyötyä, kun haluat nousta seuraavalle tasolle ammattilaisena, tarvitset tietoa, tukea, rohkeutta ja oivalluksia.

IT Insiderin kustantaja on TIVIA ry:n omistama TIVIA Infuture Oy. TIVIAn laaja jäsenverkosto tukee IT Insiderin toimitusta sisällön taustoittamisessa, ideoinnissa ja merkityksien löytämisessä.

itinsider.fi


Kilpailun tuomariston mukaan Full Stack open on hyvä esimerkki siitä, miten suomalainen koodauskyvykkyys yhdistyy avoimeen, verkostomaiseen toteutukseen ja levittää tietoutta globaalisti. Avoin verkkokurssi on myös sosiaalisen vastuullisuuden näkökulmasta vaikuttava, koska kaikilla on mahdollisuus suorittaa kurssi ilmaiseksi asuinmaastaan tai yhteiskunnallisesta asemastaan riippumatta.

“Kiva tunnustus, mutta oli yllätys, että se tuli nyt”, nauraa Matti Luukkainen. “Olisi varmaan tuntunut erilaiselta alkuvaiheessa. Mutta palkinto tuo hyvin esiin sen, että tämä on pitkäjänteistä duunia.”

Full Stack open -kurssi syntyi ripeästi akuuttiin tarpeeseen. Vuonna 2017 Luukkaisen vetämällä Ohjelmistotuotannon projekti -kurssilla lähes kaikki työtään esittelevät ryhmät käyttivät JavaScriptin menetelmiä. “Siinä mentiin aika perse edellä puuhun”, muistelee Luukkainen. “Lähdettiin sitten kurssin assareiden kanssa miettimään, miten polkua voisi silottaa ja perustettiin uusi kampuskurssi. Nimeksi valittiin trendikkäästi Full Stack. Proto kasattiin joululomalla ja kurssin ensimmäinen versio julkaistiin tammikuussa 2018.” Kollegan ehdotuksesta kurssi laajeni pian avoimen yliopiston puolelle.

Full Stack open -kurssissa tiiviit yhteydet todelliseen työelämään ovat olleet alusta lähtien tärkeitä. “Ensimmäinen kumppani oli Houston, ja mukaan ovat tähän mennessä liittyneet Elisa, Terveystalo, Konecranes, Smartly ja Unity.” Yrityskumppaneilta on tullut paitsi uskottavuutta myös oppimateriaalia eli yksi uusi moduuli per vuosi. Tämä tuo myös ainutlaatuista jatkuvuutta: edellisvuosina kurssin suorittanut voi aina palata tekemään uusia moduuleita.

“Kumppaneilla on ollut halua satsata yhteiseen projektiin, ei pelkästään omia rekrytointeja ajatellen”, kiittelee Luukkainen. “Pedagoginen osaaminen on toki tullut meiltä: mitään ei ole syntynyt copy-pastena. Itselleni kurssi on osa työtehtäviä, mutta tullut tavallaan kaiken muun päälle.”

Yritysyhteistyö auttaa myös pitämään laatustandardeista kiinni. “Kurssi ei voi hapantua: pitää joko jatkuvasti kehittää tai lopettaa kokonaan”, toteaa Luukkainen. “Materiaalit on pakko pitää ajan tasalla, koska esimerkiksi JS-kirjastot vanhenevat nopeasti. Tämä pitää myös opettajan hyvin luupissa siitä, mitä tapahtuu. Lisäksi me saamme vierailevia luennoitsijoita, ja opiskelijat pääsevät firmoihin töihin. Kaikki hyötyvät.”

Suomalaisen koodin edistäjä -palkinto on aiemmin myönnetty Linda Liukkaalle, Instagram-Janille, Juho Vepsäläiselle, Teemu Roosille, Ilkka Paanaselle, Aleksi Yrttiaholle ja koronavilkkutiimille, Elisa Heikuralle ja Riku Rouvilalle. Palkinnonsaaja julkistetaan aina Suomalaisen koodin päivänä 11.10.

Vuoden 2023 palkintotuomaristoon kuuluivat edellisvuoden palkinnonsaaja Riku Rouvila, kokeneet digitalisaation ammattilaiset Mikko Rusama ja Tiina Zilliacus sekä yhdistyksen hallituksen edustajana Trail Openersin toimitusjohtaja Ville Nordberg. Tuomaristo painotti valinnassaan yhteistyötä, verkostoja ja kansainvälisyyttä.

Teksti: IT Insider toimitus
Kuva: Aino Pekkarinen
Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi