Sovella nykypäivän tekoälyä testauksessasi
Liput
Sovella nykypäivän tekoälyä testauksessasi
Kesto: 1 päivä
Yleiskatsaus
Päivittäisessä testausarjessamme meillä on käytettävissämme uusia teknologioita ja paljon tietoa niistä. Haaveilemme tekoälystä, joka toimisi tarpeeksi inhimillisesti voidakseen työskennellä kanssamme testaustoiminnassa, sekä valvotusti että valvomatta, tuottaen arvoa. Työkalut ovat saatavilla, mutta meillä on opittavaa sekä niiden käytössä että omissa tavoissamme voidaksemme hyödyntää tätä teknologiaparia päivittäisessä työssämme.
On koneoppimista (ML), laajoja kielimalleja (LLM) ja RAG (Retrieval Augmented Generation). On GitHub Copilot, ChatCGP ja Hugging Face. Tällä kurssilla otamme nämä työkalut käyttöön, opimme työskentelemään niiden kanssa esimerkkien kautta ja lopuksi rakennamme oman kurssilaisten tekoälyavustajan. Sen sijaan että avustajamme olisi keskimääräinen kaikesta maailman tiedosta opetettu, annamme sille omaa materiaaliamme ja luomme putken omista teksteistämme avustajaa ohjaamaan
Rakentaessamme omaa avustajaa, opimme näkemään mitä valmiita ratkaisuja on saatavilla, mitä sosioteknisiä turvarajoja tarvitsemme, ja kuinka muutamme tapojamme hyödyntääksemme tekoälyä sekä sen valvotussa että automatisoiduissa muodossa testauksessa.
Kurssi on käytännönläheinen oppimiskurssi, ja harjoitukset tehdään ryhmätestausmuodossa, jossa osallistujien rooleja kierrätetään. Harjoitusten tukena käytettävä kokemusperäinen rakenne mahdollistaa ajankäytön kohdistumisen yhteiseen käytännön kokemukseen tekoälyn soveltamisesta testaustehtäviin.
Tämä koulutuspäivä opettaa sinulle:
- Kuinka käyttää muiden kehittämiä tekoälytyökaluja harkiten omassa työssäsi
- Kuinka jakaa testaustehtävät osatehtäviin hyödyllisten tulosten saamiseksi tekoälyparin kanssa
- Kuinka rakentaa tapa käyttää tekoälytyökaluja testausaktiviteettiesi parantamiseksi
- Kuinka rakentaa putki omasta tiedostasi tekoälyversioon sinusta itsestäsi
Koulutuksen rakenne
Päivän avaus: oppimistavoitteet
ML, LLM ja RAG tekoälymaailman kartalla
- Tekoälyn luominen ja käyttäminen
- Putkiajattelu: syötteet, suodattimet, mallit, tulokset
- Keskeinen sosiotekninen turvaraja: tietojen omistajuus ja luottamuksellisuus
Testauksen tehtävien analysointi
- Esimerkki: kolme testaustehtävää tekoälyavustuksen kanssa
- OpenAI ChatGPT, GitHub Copilot, Hugging Face ja muut
- Harjoitus: testauksen tehtävien tunnistaminen ja jakaminen osiin
ChatGPT-paritestaus
- Hyötyminen stokastisista papukaijoista
- Näkyvät ja näkymättömät syötteet, sovellettu kehotteiden muokkaus
- Harjoitus: GenAI-ryhmätestaus
RAG-rakenna itsellesi avustaja
- Esimerkki: 20 vuotta bloggaamista syötteenä
- Harjoitus: Kolme näkymätöntä syötettä näkyviksi oman avustajan rakentamiseksi
Sosio-tekniset turvarajat ja tekoälytavan luominen
- Muut sosiotekniset turvarajat: tehtävien jakaminen, valvotun ja valvomattoman tasapainottaminen, testausaktiviteettien ajoitus, kokeilu, kustannustietoisuus
- Tekoälyn käytön tekeminen tavaksi, keskeisen turvarajan muistaminen
- Tekoälyn epäonnistumissignaalien vahvistamisen rooli onnistumisen realistisena eteenpäin suuntautuvana perustana
Osallistumismaksu
Jäsenhinta koskee TIVIA-yhteisön henkilöjäseniä ja kumppanien sekä yhteisöjäsenten henkilökuntaa. Lue lisää henkilö- tai yritysjäsenyyksistä ja liityjäseneksi, jotta saat alennetun hinnan käyttöösi.
Jäsenhinta: 550 €
Normaalihinta: 790 €
Kaikkiin hintoihin lisätään kulloinkin voimassaoleva arvonlisävero (alv)
Peruutusehdot: Jos peruutus tapahtuu myöhemmin kuin 14 vrk ennen koulutuksen alkua, perimme 50 % osallistumismaksusta. Peruuttamatta jätetyistä ilmoittautumisista perimme koko osallistumismaksun.
Yhteydenotot: ilmoittaudu(at)tivia.fi
Pidätämme oikeuden päivittää koulutuksen sisältöä.
Asiantuntijamme
Maaret Pyhäjärvi
Maaret Pyhäjärvi on testauksen asiantuntija kolmen vuosikymmenen kokemuksella. Hän toimii CGI:llä johtajana, tehtävänään kehittää testauskäytäntöjä, kiihdyttää tekoälyn hyödyntämistä ohjelmistotestaamisessa sekä rakentaa tekoälyvetoisen testaamisen osaamiskeskusta Suomeen.
Maaret uskoo että sovellukset - sekä tekoäly - ovat ihmisen ulkoinen mielikuvitus, ja testausosaamisen keskiössä osataan hyödyntää mielikuvitusta, vahvistaa epäonnistumisen välttämiseen liittyviä signaaleja ja paketoida työkaluja toiminnan tehostamiseksi osaksi kehitysputkia. Maaret on vuosien varrella tunnistettu viiden vuoden aikavälillä TiVi 100 ICT-vaikuttajaa listalle jatkuvasta panoksestaan. Kansainvälisesti hän on ainoa, jolla on ollut kunnia vastaanottaa sekä EuroSTAR Testing Excellence Award että Most Influential Agile Testing Professional -palkinnot. Maaret toimii aktiivisesti avoimen lähdekoodin Selenium -projektin ohjausryhmän jäsenenä ja hänen osaamisensa pääsee toistuvasti maailman kymmenen jaetuimman joukkoon testauksen uutiskirjeissä erilaisille testausyhteisöille. Maaret vaikutti Tivian hallituksessa 2022-2023 ja Sytykkeen hallituksessa 2024.
Johtaja-nimityksestä ja erilaisista arvostuksen osoituksista huolimatta Maaret on käytännön ihminen ja testaaja, ja opettaa testausta sekä kokemustensa että yhdessä testaamisen kautta. Sosiaalisen ohjelmistotestauksen menetelmät - pari- ja yhteistestaus - pitävät huolta että Maaretin kurssilaiset eivät saa vain teoriaa vaan oppivat myös käytännön. Maaretin testaustyyli Contemporary Exploratory Testing yhdistää perinteisen tutkivan testauksen, liiketoiminnallisen priorisioinnin sekä aktiivisen automaation hyödyntämisen testauksen kokonaisuuden ratkaisemisessa.
Tekoälyn kanssa Maaret on toiminut tutkimuksellisesti viisi vuotta, ja käyttänyt tekoälytyökaluja GitHub Copilot ja OpenAI ChatGPT alkaen niiden saataville tulosta.