Lokakuun lopulla TIVIA Uusimaan, Sytykkeen ja DAMAn järjestämä AI TIVIA Stadissa -tilaisuus teemalla “Tekoäly ja ihminen” viritti osallistujat innostavaan keskusteluun tekoälyn vaikutuksista ja mahdollisuuksista. Tapahtuma keräsi yhteen tekoälystä kiinnostuneet ammattilaiset, jotka saivat nauttia kolmen asiantuntijan mielenkiintoisista ja ajankohtaisista esityksistä. Puhujina olivat Nitorin Annika Madejska, Sulavan Emma Klén ja VTT:n Atte Kinnula. Tilaisuus tarjosi syvällistä näkökulmaa tekoälyn mahdollisuuksiin ja haasteisiin niin työelämässä kuin yhteiskunnallisessa kontekstissa.
Tekoälyn etiikka ja vastuullisuus
Annika Madejska, kokenut suunnittelija ja eettisen teknologian asiantuntija, aloitti tilaisuuden puheenvuorollaan “Navigating Ethical Challenges in the AI Era”. Hän nosti esiin tekoälyn nopean kehityksen mukanaan tuomat eettiset haasteet ja ympäristövaikutukset. Madejska korosti, että tekoälyjärjestelmien kehityksessä ja käytössä on huomioitava “Ethics by Design” -lähestymistapa, joka painottaa erityisesti kuutta keskeistä eettistä periaatetta: yksilön oikeuksien kunnioittamista, yksityisyyden ja datan hallinnan turvaamista, oikeudenmukaisuutta, hyvinvoinnin edistämistä, läpinäkyvyyttä sekä vastuullisuutta. Hänen mukaansa tekoälyn suunnittelu ilman eettistä viitekehystä voi johtaa niin sanottuun “eettiseen velkaan”, jonka kustannukset näkyvät ympäristössä, yhteiskunnassa ja yksilöiden hyvinvoinnissa.
Tekoälytaidot osaksi työelämää
Emma Klén tarjosi konkreettisia näkemyksiä tekoälytaidoista ja niiden hyödyntämisestä työelämässä puheessaan “Tekoäly tuli – mitä nyt pitäisi tehdä?”. Hän esitteli 3C-mallin, joka painottaa uteliaisuuden, rohkeuden ja yhteistyön merkitystä tekoälyaikakauden työssä. Klén muistutti, että tekoäly ei ole vain teknologiaa, vaan voimakas väline työn muotoilussa, jonka hyötyjen realisoituminen edellyttää aktiivista oppimista ja kokeilemista. Hänen puheensa inspiroi osallistujia pohtimaan, miten tekoälyä voidaan käyttää työn tehostamiseen ja mielekkään työn tukemiseen.
Stressinhallinta tekoälyn avulla
Tilaisuuden päätti Atte Kinnula puheenvuorollaan “Measuring Stress at a Workplace – Why to Do It? How to Do It? And Is It Even Legal?”. Hän käsitteli tekoälyn hyödyntämistä stressin tunnistamisessa ja hallinnassa työpaikoilla. Kinnula esitteli VTT:n kehittämän menetelmän, joka hyödyntää tekoälyä ja sensoreita työntekijöiden stressitason jatkuvaan mittaamiseen yksityisyyden säilyttämisen periaatteita noudattaen. Hänen mukaansa tällaiset työkalut voivat auttaa organisaatioita ennaltaehkäisemään haitallista työkuormitusta ja parantamaan työntekijöiden hyvinvointia. Esityksessä pohdittiin myös sääntelyn, kuten GDPR:n ja AI Actin, vaikutusta tällaisten ratkaisujen käyttöönottoon.
Tilaisuuden anti
Esitykset herättivät vilkasta keskustelua tekoälyn mahdollisuuksista ja riskeistä, ja tilaisuuden verkostoitumishetket tarjosivat osallistujille arvokkaan tilaisuuden syvällisiin ja inspiroiviin keskusteluihin. On selvää, että tekoäly on täällä jäädäkseen – vaikka sitä on aiemmin hyödynnetty monilla aloilla, sen käyttö on usein jäänyt taustalle, huomaamattomaksi. Nyt tekoäly on kuitenkin tullut näkyväksi ja osaksi arkea. Sen vastuullinen hyödyntäminen edellyttää avoimuutta, eettistä harkintaa ja jatkuvaa oppimista. “Tekoäly ja ihminen” -tilaisuus tarjosi osallistujille tärkeän mahdollisuuden syventää ymmärrystä ja vaihtaa ajatuksia tekoälyn vaikutuksista.