Mitä meistä jää digimaailmaan? Onko läheisesi menehtynyt ja ihmettelet, mitä teet hänen verkkopalveluissa oleville tiedoilleen? Entä miten haluaisit läheistesi käsittelevän omaa digijäämistöäsi, kun sinusta aika jättää?
Miten toimia, kun läheinen kuolee?
“Äitini kuoli pari vuotta sitten, mutta edelleen hänen some-profiiliinsa tulee syntymäpäiväonnitteluja.” Tilanne on läheisille ikävä. Ratkaisu ei ole se, että läheiset poistavat vainajan kavereistaan verkkopalvelussa. Digimaailmaan jäänyt haamu ei enää näy heille, mutta muut vainajan kaverit toivottavat tälle edelleen syntymäpäivinä onnea ja pitkää ikää – eikä verkkopalvelu osaa kertoa, että kaveri on menehtynyt. Läheiset voisivat poistaa käyttäjätilin tai muuttaa sen muistotiliksi, jolloin henkilön profiili lakkaisi kummittelemasta.
Läheisen kuoleman jälkeen omaisen on hoidettava fyysisen jäämistön lisäksi myös digitaalinen jäämistö. Selvitä, onko läheisesi kirjoittanut digitaalisen tahtonsa eli ilmaissut, miten hän haluaa digijäämistöään käsiteltävän. Mitä verkkopalveluita hän on käyttänyt ja mitä hän haluaisi niille tehtävän? Onko hän nimennyt luotettavaa henkilöä niitä hoitamaan?
Jos tietoa digitaalisesta tahdosta ei löydy, niin pidä kuitenkin kuolleen puhelinliittymä sekä sähköpostiosoite toiminnassa. Monessa verkkopalvelussa sähköpostiosoite saattaa olla käyttäjätunnuksena ja puhelinnumero tunnisteena tai ainakin varmistuksena. Jos et saa puhelinta auki, pyydä apua operaattorilta.
Selvitä verkkopalvelu kerrallaan, miten kuolleen tiedot saisi sieltä pois. Monet palvelut voivat vaatia sulkemiseen kopion kuolintodistuksesta. Huomioi myös, että hänellä saattoi olla rahaa joissain palveluissa, kuten pelitileillä.
Jotkin verkkopalvelut, esimerkiksi Microsoft, ovat jo alkaneet poistaa käyttäjätilejä, joilla ei määrättyyn aikaan ole ollut toimintaa. Google alkaa vuoden 2023 lopussa poistamaan yli kaksi vuotta käyttämättöminä olleita tilejä.
Suru ja hoidettavien asioiden määrä saattaa tuntua raskaalta. Digitaalisen jäämistön perkaaminen on myös työlästä, mutta siihen on tarjolla apua. Tuttavilta kannattaa kysellä kokemuksia ja myös monet maksuttomat digituen toimijat voivat auttaa. Katso vinkkejä infolaatikosta.
Miten helpotan oman digijäämistöni käsittelyä?
Mitä verkkopalveluita itse käytät? Millaisia jälkiä jätät itsestäsi digimaailmaan? Mitä tapahtuu digiprofiileillesi ja verkkopalveluiden asiakastileillesi, kun sinusta aika jättää? Mitä haluaisit niille tapahtuvan?
Verkkopalvelut ovat vähitellen havahtuneet digijäämistön hallinnan tarpeeseen. Facebookille voit etukäteen kertoa, haluatko, että kuolemasi jälkeen tilisi poistetaan vai asetetaanko se muistotiliksi, jossa ystäväsi voivat muistella sinua. Palvelun asetuksista voit määritellä luotettavan ystäväsi tai sukulaisesi perintöyhteyshenkilöksi. Googlen ja Applen palveluissa voit määritellä luotetun henkilön, joka saa oikeuden ladata lopetettavalta käyttäjätililtä sisältöä, kuten perhevalokuvia.
Helpotat läheistesi työtä, jos kirjaat johonkin digitaalisen tahtosi sekä käyttämiesi digilaitteiden ja -palveluiden käyttäjätunnukset ja salasanat. Huomioi joidenkin palvelujen kaksivaiheinen tunnistautuminen, jolloin lisävahvistuspyyntö saattaa tulla sähköpostina, tekstiviestinä tai tiettyyn mobiililaitteeseen. Kerro listauksessa, jos palvelut sisältävät merkittäviä dokumentteja, valokuvia, saldoa tai jos se perii maksuja. Muista myös tallennusvälineet esim. muistitikut, ulkoiset kovalevyt, CD-levyt ja kameran muistikortit.
Listauksen tekemiseen on monta erilaista tapaa: voit kirjoittaa listan tunnuksista ja salasanoista esimerkiksi liinavaatteiden väliin piilotettuun ruutuvihkoon, salasanalla suojattuun dokumenttiin tietokoneelle tai salasanasovellukseen. Oleellista on, että muistat kertoa jollekin läheisellesi, mistä listaus ja digitaalinen tahto löytyvät tarpeen vaatiessa. Tieto säilytyspaikasta voi olla myös testamentin tai edunvalvontavaltuutuksen välissä. Jokaisen kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus hyvissä ajoin siltä varalta, ettei myöhemmin itse pysty hoitamaan omia asioitaan.
Monet konmarittavat eli karsivat tarpeettomia tavaroitaan. Samaan tapaan säännöllinen digisiivous eli digipalveluiden ja laitteiden sisällön karsiminen on paikallaan. Se helpottaa oman digimaailman hallintaa ja on samalla ympäristöteko – tuottavathan digipalvelut sisältöineen valtavat määrät hiilidioksidipäästöjä. Poista turhat tilit, sovellukset ja tiedostot. Kierrätä tarpeettomat laitteet. Hyvä järjestys helpottaa digisiivousta ja tukee digijäämistön hallintaa.
Enterin Digijäämistö-oppaiden synty
Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys Enter ry:n tietotekniikan vertaisopastuksissa tuli talvella 2018–19 esiin tilanteita, joissa omaiset kaipasivat apua kuolleen läheisen digitaalisten tietojen hallintaan. Törmättiin siihen, että fyysisen jäämistön hallinnoinnista on paljon tietoa, mutta digijäämistöstä ei. Tämän vuoksi yhdistyksen vapaaehtoisten digiopastajien ryhmä teki kaksiosaisen Digijäämistö-oppaan vuonna 2019. Aiheesta on sen jälkeen pidetty kymmeniä esityksiä eri paikoissa ja huomattu, että niille on suuri tarve. “Yllättävän suuri ja laajeneva asia, joka vaatii huolellista perehtymistä.” Digijäämistö-oppaat on päivitetty kesällä 2023, ja esimerkiksi digisiivous on tuotu uutena teemana mukaan oppaisiin.
Enterin Digijäämistö-oppaat:
Digijäämistö - Ennakointia ennen kuolemaa
Digijäämistö - Pois digimaailmasta kuoleman jälkeen
Kuvat: Enter ry
TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.
2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70