VISIIRI – Vihreän siirtymän ICT-ekosysteemi
Green ICT Visiiri -hanke luo kokonaiskuvan Suomen ICT-alan vaikutuksista ilmastoon ja ympäristöön. Hanke tukee ICT-alan vihreää siirtymää yhdistämällä alan toimijat valtakunnalliseen ekosysteemiin. Hanke kehittää menetelmiä ICT-alan ympäristövaikutusten mittaamiseen ja tuottaa ympäristötietoisuutta lisääviä koulutusmateriaaleja yritysten käyttöön.
ICT-sektorin energiankulutus kasvaa nopeimmin kaikista aloista, ja nykytrendin mukaan sen energiankulutus voi nousta yli 20 prosenttiin globaalista energiankulutuksesta vuoteen 2030 mennessä (GeSI SMARTer2030). ICT-laitteiden elinkaaren energiankulutuksesta suurin osa tapahtuu käyttövaiheen ulkopuolella. Jotta tavoitteet hiilineutraalista yhteiskunnasta voidaan saavuttaa, on ICT-tuotteiden ja -palveluiden tuotannossa ja käytössä panostettava vihreyteen ja energiatehokkuuteen. Oikealla suunnittelulla tätä jalanjälkeä voidaan ohjelmistoissa pienentää jopa 80 prosentilla.
Uudellamaalla vuonna 2021 tehdyn selvityksen mukaan 78 % yrityksistä ei kuitenkaan ole aloittanut mitään ICT:tä koskevia ilmastotoimia, eikä tilanne muualla Suomessa ole sen parempi. Vuonna 2023 tehdyn kansallisen kyselyn mukaan ICT-yrityksistä 42 % ei tiedosta toimintansa ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.
Kansallisen Green ICT -ekosysteemin perustaminen
Tällä hetkellä Suomessa ei ole selkeää kanavaa ICT-alan yritysten välisille keskusteluille alan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista. VISIIRI-hankkeessa luodaan kansallinen kohtaamispaikka kestävistä ja vastuullisista ICT-tuotteista ja -palveluista kiinnostuneille tahoille. Kohtaamispaikka tarjoaa sekä ICT-palveluiden ja -tuotteiden tuottajille että hankkijoille ja käyttäjille tietoa, työkaluja, yhteistyöverkoston ja koulutusta. Ekosysteemi vauhdittaa yhteistä TKI-toimintaa kohti Suomen kansallista tavoitetta, josta ollaan vielä kaukana.
Kansallisen Green ICT -ekosysteemin lisäksi hankkeessa muodostetaan veturi-ekosysteemejä eri ICT-alan aihealueista. Hankkeen aikana toteutetaan valtakunnallisia tapaamisia eri teemoista sekä Green ICT -ekosysteemin maakuntakiertue 18 eri maakuntakeskukseen.
Mittareita ICT-alan ympäristövaikutusten konkretisointiin
Yksi ICT-alan ilmastotoimia hankaloittava tekijä on päästömallien ja konkreettisten mittareiden puute. Tällä hetkellä ei ole yksiselitteisiä yhteisesti hyväksyttyjä menetelmiä ICT:n ilmasto- ja ympäristövaikutusten arviointiin kansallisella tai Euroopan tasolla, minkä vuoksi myös vertailu eri ICT-ratkaisujen ja -palveluiden välillä on mahdotonta.
Green ICT -hanke VISIIRI vastaa tarpeeseen kartoittamalla ja kehittämällä menetelmiä ICT-alan ympäristövaikutusten konkretisoimiseen mittaamisen kautta. Tavoitteena on luoda malli, joka ottaa huomioon sekä kaikki ICT-alan jalanjälkeen liittyvät tekijät että kädenjäljen eli positiiviset ilmastovaikutukset. Hankkeen kautta suomalaiset ICT-yritykset saavat tietoa myös alan ympäristö- ja ilmastovaikutusten arvioinnin kansainvälisestä työstä ja lainsäädännöstä.
Materiaaleja yritysten ilmastotyön tueksi
Hankkeessa luodaan lisäksi koulutussisältöä, jonka avulla alalla työskentelevät saavat perustiedot Green ICT:stä. Materiaalit valmistavat myös aiheen korkeakouluopintoihin. Hankkeessa tuotetaan mm.
- tietopaketti yrityksille verkkoliikennetekniikan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista
- Vihreän koodauksen käytänteet -opas
- opas vihreän konesalin rakentamiseen
- menetelmäopas konesalin toiminnan hiilijalanjäljen mittaukseen ja optimointiin
- menetelmäkuvaus jatkuvan ympäristövaikutusten mittauksen toteuttamiseksi osana ohjelmistokehitystä
- benchmark-tietokanta ICT-järjestelmien virrankulutuksesta
- ohjeistus mittausjärjestelyjen toteuttamiseksi sekä esimerkkiskriptit avoimen lähdekoodin lisenssillä julkaistuna
Kaikki hankkeessa tuotettu materiaali kerätään TIEKEn ylläpitämään greenict.fi-portaaliin.
TIVIAn rooli VISIIRI-hankkeessa
TIVIAn päärooli VISIIRI-hankkeessa liittyy hankkeessa tunnistettujen, kerättyjen tai kehitettyjen hyvien käytäntöjen levittämiseen erityisesti 18 maakuntakeskukseen ulottuvan ekosysteemitapaamiskierroksen kautta, missä tukena on TIVIAn alueellisten yhdistysten verkosto.
VISIIRI – Vihreän siirtymän ICT-ekosysteemi
Green ICT -hanke VISIIRI luo kokonaiskuvan Suomen ICT-alan vaikutuksista ilmastoon ja ympäristöön. Hanke tukee ICT-alan vihreää siirtymää yhdistämällä alan toimijat valtakunnalliseen ekosysteemiin. Ekosysteemi mahdollistaa parhaiden käytäntöjen jakamisen ja suomalaisen teollisuuden ja akateemisten toimijoiden kohtaamisen.
Hanke kehittää menetelmiä ICT-alan ympäristövaikutusten mittaamiseen ja tuottaa ympäristötietoisuutta lisääviä koulutusmateriaaleja yritysten käyttöön. Ympäristötietoisuuden lisääminen pienentää ICT-alan hiilijalanjälkeä, ja samaan aikaan kädenjälki suurenee. Samalla vihreä bisnes luo Suomeen edelläkävijyyttä, joka avaa mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla.
Hankeaika
01.04.2024–31.03.2026
Hankekumppanit
Hankkeen koordinaattorina toimii TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry. Hankekumppaneita ovat Itä-Suomen yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun Yliopisto, TIVIA ry ja Turun yliopisto.
Yritys- ja hankkijayhteistyö
Hankkeessa ovat yhteistyöyrityksinä mukana Accountor Finago Oy, Alvidiotech Oy, CTRL Reality Oy, Exove Oy, Hiottu Oy, MorrowX Oy, Netum Oy, NorthCode Oy, Solita Oy, Sorware Ay ja Trail Openers Oy.
Jos haluat mukaan yhteiskehittämistoimiin, ota yhteyttä hankkeen projektipäällikköön.
Rahoitus
Hanketta osarahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Rahoitus on myönnetty Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.
Lisätietoja
- greenict.fi-portaali
- Project Manager - Antti Sipilä
Hankkeesta kumppaneidemme sivuilla: