IAM-koulutus fokuksessa

November 21, 2021
Identiteetin- ja pääsynhallinnan (IAM) koulutusta on järjestetty Suomessa suhteellisen vähän. Samaan aikaan alan osaajista on pulaa. Business College Helsinki tarjoaa IAM-koulutusta niin aikuisille alanvaihtajille kuin jo IT-alalla työskenteleville. Business College Helsinki ja Finnish Information Security Cluster – Kyberala ry eli FISC keskustelivat yhteistyömahdollisuuksista keväällä 2020. Näiden keskustelujen perusteella hahmottui sekä tarve kyberturvallisuusalan koulutuksista kuin myös halu toteuttaa koulutusta entistä tiiviimmässä vuoropuhelussa alan yritysten ja oppilaitosten kanssa. Business College liittyi mukaan FISCiin kumppanijäseneksi ja tammikuussa 2021 näkivät päivänvalon ensimmäiset tämän yhteistyön tuloksena syntyneet kyberturvallisuusalan koulutukset – joista yksi oli nimenomaan IAMiin keskittyvä.

IAM – Mistä on kyse?

Identiteetin- ja pääsynhallinnan eli Identity and Access Managementin (IAM) avulla varmistetaan, että oikeat käyttäjät saavat oikean pääsyoikeuden oikeaan aikaan ja oikeista syistä. Identiteetinhallinnan (IdM) avulla luodaan perusta automaattiselle ja luotettavalle tunnushallinnalle, oli kyseessä sitten organisaation asiakkaat tai oma henkilöstö. Pääsynhallinta (AM) puolestaan tarkistaa henkilön identiteetin sekä senhetkiset pääsytiedot reaaliajassa ja parantaa asiakaskokemusta mahdollistamalla kertakirjautumisen useaan palveluun.

Pulaa osaajista

Tarve IAM-asiantuntijoille on suuri, koska erilaisten palvelujärjestelmien (pilvipalvelut, SaaS ja mobiilisovellukset) määrä kasvaa jatkuvasti ja käytännössä kaikissa niissä tarvitaan identiteetin- ja pääsynhallintaa. Business College Helsingin seuraava IAM-koulutus alkaa tammikuussa 2022. Yrityskumppanina aikuisten alanvaihtajien päätoimisessa koulutuksessa ovat Pulsen Integration Oy ja CSIT Finland Oy. Pohjoismaisen IAM-talon Pulsenin Business Manager Tiina Hentunen-Vanninen kuvailee tilannetta seuraavasti: ”IAM-koulutusta on ollut tarjolla melko vähän Suomessa. Haluamme olla mukana kouluttamassa alalle uusia osaajia, koska pulaa osaajista on jatkuvasti. Identiteetin- ja pääsynhallinnan merkitys on kasvanut yhä entisestään. Se muodostaa elintärkeän perustan, kun yrityksissä ja organisaatiossa kehitetään uusia digitaalisia palveluja, parannetaan käyttäjäkokemusta sekä tietoturvaa. Jos näitä asioita ei pystytä ratkomaan nopeasti ja liiketoimintalähtöisesti, sillä voi olla iso vaikutus jopa koko yrityksen tulevaisuuteen.” Pääkouluttaja Ilpo Mäntykangas Business Collegesta on Hentunen-Vannisen kanssa samoilla linjoilla: ”IAM-osaajien tarve organisaatioissa kasvaa todellakin suorastaan eksponentaalisesti. Jos osaaminen ja motivaatio ovat henkilöllä kohdallaan, tämän alan töitä kyllä varmasti löytyy. Toisaalta koulutuksen tarvetta on myös jo alalla työskentelevillä, sen voin yli sadassa IAM-projektissa mukana olleena sanoa.” [caption id="attachment_80327" align="aligncenter" width="800"]Ilpo Mäntykangas Ilpo Mäntykangas toimii Business College Helsingissä IAM-koulutusten pääkouluttajana. Ilpo on ollut tekemisissä IAMin "edeltäjien" eli käyttövaltuutuksen ja pääsynhallinnan kanssa 1980-luvulta saakka. Hän on työskennellyt IAMin parissa mm. konsulttina, tietoturva- ja järjestelmäarkkitehtinä sekä teknisenä projektipäällikkönä useassa organisaatiossa. Aikoinaan matematiikan, fysiikan, kemian ja tietojenkäsittelyn opettajaksi opiskellut Ilpo on nyt palannut juurilleen eli kouluttamaan tulevia IAM-ammattilaisia.[/caption]

Koulutus etänä ja myös työn ohessa

Business Collegen tammikuussa 2022 alkavan IAM-koulutuksen konseptia on uudistettu vuoteen 2021 verrattuna. Päätoimisen koulutuksen lisäksi tarjolla nyt myös työn ohessa opiskelemisen vaihtoehto. Tämän koulutuksen kokonaiskesto on noin vuoden ja se sisältää 19 koulutuspäivää (noin 2 pv /kk). Helsingissä pidettävää koulutuksen orientaatiopäivää lukuun ottamatta koulutuspäivät toteutetaan etäopetuksena, joten koulutuksen voi osallistua asuinpaikkakunnasta riippumatta. Koulutus on opiskelijalle maksutonta. Työn ohella -koulutus on oiva tapa kehittää omaa osaamistaan riippumatta siitä, onko nykyinen rooli organisaatiossa teknisellä tai hallinnollisella puolella.

Kehitä omaa ja organisaatiosi IAM-kyvykkyyttä

”Identiteetin- ja pääsynhallinnan kehittämishankkeissa aloitetaan aina siitä, että kaikilla toimijoilla on yhteinen ymmärrys käsitteistä sekä siitä mitä ollaan tekemässä ja mitä ei”, kokenut IAM-arkkitehti ja koulutuksen pääkouluttaja Ilpo Mäntykangas kertoo. Työn ohella järjestettävästä koulutuksessa syntyy vahva perusymmärrys siitä, mitä IAM on ja miten oman organisaation toimintaa voidaan kehittää. Myös IAM-asiantuntijapalvelujen ostamisen riskejä voidaan pienentää ymmärtämällä peruskäsitteet ja -menetelmät. Digitaalisen identiteetin turvaaminen on tärkeää ja asiakkaiden odotukset sujuvammista digitaalisista palvelukokemuksista esimerkiksi käyttövaltuutuksen osalta koskevat käytännössä kaikkea liiketoimintaa toimialasta riippumatta.

IAM-koulutuspäivien sisältö

Työn ohessa -koulutuksen orientaatiopäivän jälkeen ensimmäisenä käydään läpi mitä identiteetinhallinnalla tarkoitetaan ja miten sitä suunnitellaan. Sen jälkeen tutustutaan pääsynhallintaan ja pääsynhallinnan palveluihin sekä käydään läpi tietoliikenteen perusteita. Seuraavaksi opiskellaan työasema-automaatiota ja viimeiseksi keväällä käsitellään tietokantoja. Syyslukukausi alkaa tiedon synkronisoinnin teemalla, josta jatketaan IAMin rooliin integroivana palveluna. Tämän jälkeen vuorossa on johdatus pääkäyttäjätunnusten hallintaan ja koulutus päättyy keskitettyjen lokien hallintaan. Opintojen aikana opiskelijat kehittävät ammattitaitoaan soveltamalla koulutuksessa saatuja oppeja käytännön työssä IT-alalla. Koulutuksen myötä opiskelijat tulevat näin kehittäneeksi sekä omaa työtään ja toimintaansa IT-alan ammattilaisena kuin myös oman tiiminsä ja organisaationsa toimintaa. Koulutuksen yhteydessä suoritetaan tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon osia antamalla näytöt käytännön työtehtävissä omalla työpaikalla. Hakuaikaa töiden ohessa tapahtuvaan IAM-koulutukseen on 28.11.2021 asti. Lisätiedot koulutuksesta ja siihen hakeutumisesta löytyvät Business Collegen verkkosivuilta osoitteessa bc.fi.

IAM-asiantuntijoita harjoitteluun

Business Collegen vuoden 2021 täysipäiväiset IAM-opiskelijat saavat opintonsa valmiiksi vuoden vaihteeseen mennessä. Tämän jälkeen näillä opiskelijoilla on vuorossa opintoihin kuuluva työharjoittelujakso. Tämä jakso voidaan toteuttaa joko palkallisena (oppisopimus) tai palkattomana (koulutussopimus) ja sen suositeltu kesto on viisi kuukautta. Mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan harjoittelupaikkaa IAM-opiskelijalle, laita viestiä Ilpo Mäntykankaalle (sähköposti: etunimi.sukunimi@bc.fi).
Teksti: Marja Wallinmaa Marja Wallinmaa työskentelee Business College Helsingissä työelämäviestinnän ja -markkinoinnin parissa Business Communications Partnerina.
TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä. TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.
Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi