DAMA Finland ry edistää suomalaista tiedonhallintaa (kopio)

November 29, 2023 by
DAMA Finland ry edistää suomalaista tiedonhallintaa (kopio)
Teräs Olli

Teknologia 23 -tapahtuman ensimmäisen päivän 7.11.2023 aamupäivän ohjelmasta vastasi DAMA Finland ry. Aamun toisena puhujana toimi johtava asiantuntija Riitta Alkula Digi- ja väestötietovirastosta.

Julkishallinnossa tarvitaan yhteistä masterdataa, mutta tarve leviää laajemmallekin, sillä esimerkiksi rakennetussa ympäristössä on paljon yksityisiä toimijoita.

Semanttinen yhteentoimivuus tarkoittaa tiedon merkitysten yhtymistä: puhutaanko samasta asiasta? On sovittava yhteiset käsitteistöt ja koodaukset tiedon luokitteluun ja mallintamiseen. Linkitysten kautta omat tiedot linkittyvät muuhun maailmaan, jolloin yhteentoimivuus on tärkeää.


Yhteentoimivuusalusta puolestaan sisältää yhteisiä työkaluja, mm. 84 sanastoa, tiedon yhteentoimivuuden varmistamiseen. Työkaluissa annetaan kontekstia ja ymmärrystä, mistä tiedossa kuvataan, ja kuvaukset tuodaan yhteiseen paikkaan ja ovat sekä ihmis- että koneluettavissa. Kuvaukset ovat kaikkien saavutettavissa. Oikeusvarmuuskin paranee, kun tiedetään, että kaikki osapuolet puhuvat samasta asiasta. Sanastojen lisäksi yhteentoimivuusalustalta löytyy tietomalli-työkaluja.

”Parhaat säästöt syntyvät etukäteen. Tässä tapauksessa kukaan ei tiedä, että säästimme paljon julkishallinnon rahoja, kun teimme yhteistyötä ja sovimme yhteiset kooditukset”, Alkula kertoi viitaten hyvinvointialueiden vaaleihin. Toiseksi esimerkiksi Alkula nosti Turun tapahtumatiedot, joiden yhteydessä Turun seudun kunnat sopivat tapahtumiin liittyvästä terminologiasta, joka tarvittiin yhteisen tapahtumakalenterin aikaansaamiseen. Kolmas esimerkki koski kansainvälistä todistustenvaihtoa; jokaisen osapuolen ei kannata esimerkiksi määritellä, mitä henkilön etunimi tarkoittaa. Tietomallin avulla kuvataan esimerkiksi ydintiedot, mitkä todistuksessa tarvitaan, ja todistus saadaan kulloinkin tarvittavalla kielellä.

TIVIAn jäsenenä olet osaavassa seurassa

Henkilöjäsenenä hyödyt eduista, luot kontakteja, kehität alaa ja pidät oman ammattitaitosi ajan tasalla.

Dataa voidaan myös linkittää organisaatiorajojen yli kertomalla, mitä ydintiedoissa oleva tieto vastaa jossain toisessa ympäristössä.

”Yhteentoimivuusalustalla tiedot kootaan yhteen paikkaan, hyödynnetään niitä, jolloin aikaa ja rahaa säästyy. Entistä enemmän pyritään siihen, että samoja asioita ei tehtäisi moneen kertaan, vaan käytetään veroeuroja mahdollisimman hyvin. Virheet vähenee, kun tiedosta mahdollisimman paljon on koneluettavaa”, Alkula tiivisti yhteentoimivuusalustan edut.


Teksti: Reino Myllymäki
Kuva: TIVIA ry 


Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70
Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi