TIVIA News: Koulutieltä Kentuckyyn – robotiikan MM-kilpailussa mukana Team4Robotics

October 8, 2017

Yhdysvaltojen Kentuckyssä järjestettiin tämän vuoden robotiikan MM-kilpailut – VEX Worlds 2017. Suomesta kilpailuun lähti kuuden kahdeksasluokkalaisen oppilaan joukkue, neljä Orimattilan yhteiskoulusta ja kaksi Harjunrinteen koulusta Riihimäeltä. Valintaperusteena oli menestys SM-kilpailuissa tammikuussa 2017 Riihimäellä.

Osana Orimattilan yhteiskoulun robotiikan opetusta, oppilaat ovat osallistuneet aihealueen kilpailutoimintaan kahden lukuvuoden ajan. Kilpailuja on järjestetty opetusryhmien ja koulun sisäisinä haasteina. Koulun ulkopuolella kilpailemassa on käyty Helsingissä, Tallinnassa ja Riihimäellä. Riihimäen SM-kilpailujen tuoma menestys asetti tavoitteeksi matkan VEX Worlds 2017 -kilpailuun.

Harjunrinteen koulussa Riihimäellä opiskellaan VEX IQ robotiikan oppimisympäristön avulla robotiikkaa, teknistä rakentelua ja ohjelmointia. Koulun robotiikkakerhossa 6.–8.-luokkalaiset syventävät osaamistaan robotiikassa ja ohjelmoinnissa.

Kilpailuja:

  • VEX IQ Challenge 2016, Kentucky
  • VEX IQ -haastekilpailu 2017, Oulu
  • SM-kilpailut 2016, Riihimäki
  • SM-kilpailut 12.–13.1.2017, Riihimäki
  • SM-kilpailut 11.–12.1.2018, Riihimäki
  • SM-kilpailut 2019, Orimattila
  • Aluekilpailut 2020

Lisätiedot: www.roboedu.fi

Yhdysvaltojen Kentuckyssä järjestettiin tämän vuoden robotiikan MM-kilpailut – VEX Worlds 2017. Suomesta kilpailuun lähti kuuden kahdeksasluokkalaisen oppilaan joukkue, neljä Orimattilan yhteiskoulusta ja kaksi Harjunrinteen koulusta Riihimäeltä. Valintaperusteena oli menestys SM-kilpailuissa tammikuussa 2017 Riihimäellä.

Matkan koordinoi Roboedu ry, jonka tavoitteena on edistää robotiikan opetusta eri kouluasteilla. Mukana matkan mahdollistamisessa ovat olleet myös Orimattilan kaupunki, Step Systems Oy ja LC Orimattila, sekä toki molempien koulujen oppilaat ja heidän huoltajansa. TIVIA halusi olla mukana tukemassa nuorten kilpailumatkaa lahjoittamalla stipendin.

Kilpailu haastaa jokaisen tiimin jäsenen kehittymään ja kehittämään

Maailma muuttuu ja koulutyö myös. Ulkoa oppiminen vähenee, soveltaminen sekä ratkaisukeskeinen ajattelumalli tukee käytännön toimintaa entistä vahvemmin. Kyky entistä parempaan ilmaisutaitoon, vuorovaikutuksen hallinta sekä teknologian ymmärrys ovat tulevaisuuden menestystekijöitä. Robotiikka voidaan liittää kaikkeen, oppiaineista sekä toimialoista riippumatta. Suomen tulee ottaa oma paikkansa, mieluummin etulyöntiasema teknologian edistäjänä, jotta kilpailukyky säilyy ja kansainvälinen menestys taataan.

Kilpailussa tärkeintä on osallistuminen, joka tuo mukanaan yhteisen tekemisen, ratkaisukeskeisen toimintatavan, työnjaon ja sitä kautta vastuun jakamisen sekä tiimissä toimimisen opettelun. Projektin tavoitteena oli myös etsiä toimivia käytäntöjä robotiikan opetuksen kehittämiseksi sekä vahvistaa yhteistyökuntien, yritysten ja yhdistysten kanssa muodostettua kansallisen tason verkostoa.

Kaikki hankkeen aktiivisessa roolissa mukana olleet henkilöt ovat sitoutuneita jatkamaan toiminnan kehittämistä myös tulevaisuudessa: päämääränä yksilöidä robotiikan opetuksen tavoitteet ja sisällöt vuosiluokittaisena jatkumona koko yleissivistävän koulupolun aikana perusopetuksessa ja toisella asteella.

”Viisas oppii kaverin kokemuksista, heikompi aines ei edes omistaan”

Taitohaasteissa Suomen joukkueen sijoitus oli 185, kun joukkueita oli 274. Tiimihaasteissa Suomen joukkueen sijoitus oli 66, kun joukkueita oli 77.

Kilpailullinen menestyminen sekä haasteista saavutetut pisteet jäivät kauas joukkueen itsensä asettamista tavoitteista. Ansioihin kuului paljon uuden opettelua ja oppimista. Työtä tehtiin kahdella paikkakunnalla uuden robotin rakenteen, toimintojen ja hallittavuuden optimoimiseksi. ”Kunnianhimoisen tavoitteellisuuden kautta joukkue kuitenkin oppi valtavasti uutta, vaikka kehitystyö jäikin hieman kesken”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Timo Tiusanen.

Suorituksista ja tapahtumasta kokonaisuutena jäi joukkueen jäsenille iloinen ja ikuinen muisto. Koko prosessi alusta loppuun on ollut ainutlaatuinen. Joukkue on aktiivisesti kirjoittanut blogia ja tehnyt videoita nähtäväksi, koska he haluavat jakaa kokemuksensa myös muille toivoen samalla innostavansa mahdollisimman monta koulua ja oppilasta osallistumaan tuleviin koitoksiin.

Seuraava robotiikkaan liittyvä valtakunnallinen tapahtuma on SM-kilpailu, joka järjestetään Riihimäen Urheilutalolla 11.–12.1.2018.

Teksti: Nina From

Kuva: Robotics ry

 

 

Jaa tämä kirjoitus
Tags
Arkistoi