Tartu härkää sarvista

October 13, 2019

ULKOMAILTA tuleva verkkohyökkäys kaataa junaliikenteen järjestelmän ja ihmiset eivät pääse töihin. Koulun uusi palaute- ja tiedotusjärjestelmä mahdollistaa toisten oppilaiden kiusaamisen nimettömästi. Uuden verkkoalustan kehittäminen paisuu massiiviseksi hankkeeksi ja vie yrityksen melkein konkurssiin. Kuka on syyllinen, kenen on vastuu?

VASTUU on yleensä helppo vyöryttää yksittäiselle työntekijälle, projektiryhmälle tai järjestelmätoimittajalle, mutta onko se koko totuus? Väitän, että suhtaudumme edelleen teknologiaan naivisti ja välinpitämättömästi. Meiltä puuttuu ymmärrystä ja halua kantaa vastuuta siitä monimutkaisesta ja nopeasti kehittyvästä ICT-järjestelmien kokonaisuudesta, joka on läsnä lähes kaikkialla. Meidän tulee osata kehittää, mutta myös käyttää teknologiaa oikein, sekä huomioida sen laajat ja erilaiset vaikutukset.

YKSI TIE tähän on koodauksen opettelu kouluissa, mikä herättää monenlaisia intohimoja. Kaikista meistä ei voi, eikä pidäkään tulla koodareita, mutta jo selvitäksemme teknologiaa täynnä olevassa maailmassa kaikilla tulee olla perusymmärrys siitä, miten ICT toimii. Teknologian ymmärtäminen on perustaito, koodaus tie parempaan ymmärtämiseen, tekemällä oppimiseen ja oivaltamiseen. Jokaiselle on myös voimaannuttavaa tuntea, että osaa hyödyntää teknologiaa itse, eikä ole vain sen passiivinen käyttäjä, vailla vaihtoehtoja.

IHMINEN, VASTUULLISUUS JA TEKNOLOGIA on 5.–7. marraskuuta järjestettävän Teknologia 19 -messujen teema. TIVIA on yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneita - messuilla on oma ICT-osastonsa ja TIVIA Stage on täynnä liittoyhteisön tuottamaan ohjelmaa, myös koodauspaja. Tapahtuma on kävijöille ilmainen, mutta vaatii rekisteröinnin. Tutustu ohjelmaan verkkosivuilla (teknologia.messukeskus.com) ja nähdään Messukeskuksessa!


Jussi Nissilä
toimitusjohtaja, TIVIA

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi