RSA:n kryptoanalyysi
June 14, 2020
by
Teräs Olli
RSA on jo neljän vuosikymmenen ajan säilyttänyt asemansa vahvana kryptografisena menetelmänä. Pitkä käytännön kokemus siis puoltaa ajatusta RSA:n turvallisuudesta, mutta periaatteellisella tasolla RSA:n vahvuuteen liittyy avoimia kysymyksiä. Paras saatavilla oleva tapa arvioida RSA:n turvallisuutta on koetella sitä käytännössä kryptoanalyysin keinoin.
RSA on tiedon salauksen ja digitaalisen allekirjoittamisen menetelmä, joka on ollut käytössä yli 40 vuotta. RSA esiteltiin vuonna 1977 eräänä ensimmäisistä julkisen avaimen salausmenetelmän toteutuksista. Salausmenetelmänä RSA:sta ei ole neljän vuosikymmenen aikana (tiettävästi) löydetty mitään sellaista perustavanlaatuista epäkohtaa tai haavoittuvuutta, joka olisi vesittänyt ajatuksen sen kryptografisesta vahvuudesta. RSA:ta käytetäänkin edelleen yleisesti ratkaisemaan niitä ongelmia, joiden ratkaisemiseksi se alunperin kehitettiin. Keskeisin näistä ongelmista on kahden (tai useamman) toisilleen entuudestaan tuntemattoman tahon kommunikointi turvattoman tietoverkon välityksellä. RSA tarjoaa välineet tiedon luottamuksellisuuden, aitouden ja kiistämättömyyden varmistamiseen. Oikein käytettynä RSA toimii myös ratkaisuna klassiseen avaimenvaihto-ongelmaan, jossa (symmetristä) salausavainta ei voida lähettää toiselle osapuolelle turvattoman tietoverkon välityksellä salausavaimen paljastumisen vaaran takia.
Ajatus RSA:sta vahvana kryptografisena menetelmänä on kahtalainen. Yhtäältä laaja ja pitkäaikainen käytännön kokemus ja empiirinen tutkimus tukee ajatusta RSA:n turvallisuudesta. Toisaalta RSA:n turvallisuutta ei ole koskaan pystytty osoittamaan periaatteellisella tasolla. Matematiikan ja formaalien mallien tasolla RSA:n asema vahvana kryptografisena menetelmänä on siis avoin kysymys, jolla on suora yhteys tiettyihin teoreettisen tietojenkäsittelytieteen ja lukuteorian toistaiseksi ratkaisemattomiin ongelmiin.