TIVIA tekoälyaiheisessa ajankohtaistapahtumassa "Pysytkö pinnalla tekoälykehityksessä?" nousi esille se, että tekoäly on erityisesti yritystason kyvykkyyksien kasvattamista. Yritystason kyvykkyys koostuu henkilökunnan henkilökohtaisista kyvykkyyksistä. Aiheesta puhumassa olivat Virpi Hotti (Valtiokonttori), Sameli Mäenpää (Black Belt Consulting), Antti Merilehto (Elev), Ursula Koski (AWS,TIVIA) ja Minna Oksanen (TIVIA).
Tilaisuuden aloitti Valtiokonttorin johtava asiantuntija Virpi Hotti kertoi tekoälykyvykkyyksien arviointikehyksestä ja työnantajansa tekoälykokemuksista. Valtiokonttorin kolme Copilot-tekoälyapuria ovat helpottaneet kehotteiden (promptien) muodostamisen harjoittelua.
Hotin esimerkit koskivat kuntien ja hyvinvointialueiden taloustietokyselyjä, vastuullisuusraporttien yhteenvetoa ja palautteiden käsittelyä. Kielimallit soveltuvat rakenteisen tiedon kyselyihin ja tiedon oikeellisuus on helppo todentaa kielimallien hyödyntämistyökalujen komentosarjoilla. Tekoäly auttaa asiantuntijoita. Heidän tekemänsä artefaktit ohjeistavat kielimalleja, ja tuloksia voidaan verrata niihin. Arjen työkalut kehittyvät koko ajan, ja niiden hyödynnettävyys kannattaa tarkistaa! Tekoälykyvykkyyksien arviointikehys soveltuu projekteissa tarvittavien asioiden arviointiin.
Datan arvo on negatiivinen, kunnes hyödyntämiskohde löytyy
TIVIAn Minna Oksanen haastatteli Black Belt Consultingin toimitusjohtaja Sameli Mäenpäätä. Tämä muistutti, että tekoälyssäkin vain bisnespohjaiset projektit menestyvät: Keskeinen kysymys: Miten data voi auttaa bisnesongelman ratkaisussa?
Tekoäly vaatii hyvää dataa. Datan omistus on saatava kuntoon kaikilla tasoilla. "Koko ketju on saatava kuntoon osaamismielessä ja muistettava vielä liiketoimintaläheisyys. Datan arvo on negatiivinen, kunnes ymmärretään, miten sitä voi käyttää yrityksen hyväksi", olivat Samelin keskeisiä viestejä. Tekoälyprojekteissa on saatava ylimmän johdon tuki, jolloin työntö vaihtuu imuksi.
Ei enää koskaan valkoisen paperin ongelmaa!
Tekoälyevankelista Antti Merilehto puhui 200 asiakasprojektin kokemuksella. Hänen mukaansa ChatGPT on demokratisoinut tekoälyä. Olennaista on järjestys: ihminen, muutos, tekoäly.
Valkoisen paperin ongelma poistuu tekoälyn myötä, ja vaikka tekoälyä ei hyödyntäisi core-osaamiseensa, sitä kannattaa hyödyntää core-osaamisen ulkopuolisiin tehtäviin. Ihminen on kiinnostunut omasta työstä – ei teknologiasta. On alettava tekemään ihmisille kuuluvia töitä ja annettava koneiden työt koneille.
Merilehdon mukaan yli 75-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu 800 000:aan vuosina 2006–2031. Työn on tehostuttava, ja tekoäly on tuottanut 14 % tehokkuuden parantamisen!
Start small, don't boil the ocean
TIVIA ry:n puheenjohtaja ja AWS:n CTO Ursula Koski muistutti tekoälykehityksen olevan alussa. Vaarana on haukata liian paljon, joten kannattaa aloittaa pienesti; miettiä, mitä ollaan rakentamassa, ja muodosta scopet. Tekoäly liittyy paljon tuttuja asioita, esimerkiksi tietosuojaa on mietittävä. Mitä dataa saa käyttää tekoälyn koulutukseen, ja kuka?
Kieltämällä ei saa mitään hyvää aikaan, joten tekoälyn hyödyntämistä on edistettävä muun muassa koulutuksen kautta. On myös muistettava poisoppiminen, myös tekoälyn osalta! Tekoälybisneksessä liikkuu Suomessakin 650 miljoonaa euroa vuodessa, Ursula Koski muistutti.
Tekoäly kyvykkyyksien kehittäminen TIVIAssa
Iltapäivän päätti Minna Oksanen, joka kertoi TIVIAn tekoälyn tehokkaaseen hyödyntämiseen liittyvästä kehityshankkeesta, jonka tavoitteena on varmistaa yritystason tekoälykyvkyyksien kasvattaminen parantamaan yrityksen kilpailukykyä. Yritystason kyvykkyys koostuu henkilökunnan henkilökohtaisista kyvykkyyksistä, jotka koostuvat perustason, asiantuntijatason ja johtajatason osaamisista. Perustason osaamisia on tunnustettu viisi, asiantuntija- ja johtajatason lisäksi neljä ja johtajatason vielä yksi. TIVIA haluaa olla vahvasti mukana tekoälyosaamisen kasvattamisessa ja sitä kautta vaikuttamassa suomalaiseen yhteiskuntaan.
Teksti: Reino Myllymäki, Minna Oksanen
Kuvat: Juha Lappi