From National to Local Green ICT

June 18, 2024 by
MYLLYMÄKI REINO

ICT-sektorin osuus energiankulutuksesta on luokkaa 4 % eli verraten vähäinen. Tietotekniikkaa käytetään kuitenkin etenkin teollisuudessa energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseen, joten ICT-sektorin osuus globaalista energiankulutuksesta on koko ajan kasvamassa, ja sen ennustetaan nousevan yli 20 % energiankulutuksesta. Oikealla suunnittelulla ICT-sektorin hiilijalanjälkeä voidaan pudottaa 80 %.

Visiiri-hankkeesta kohtaamispaikka keskustelulle – valtakunnallisesti ja alueellisesti 

Huhtikuun alussa käynnistyi Vihreän siirtymän ekosysteemihanke Visiiri, joka on jatkoa elokuussa 2023 päättyneelle Green ICT -hankkeelle. Visiiri-hankkeessa on tarkoitus kehittää mittareita ICT-sektorin ympäristövaikutusten konkretisointiin ja materiaaleja yritysten ilmastotyön tueksi. Näiden lisäksi on tarkoitus perustaa kansallinen Green ICT -ekosysteemi, jotta ICT-palvelujen ja -tuotteiden tuottajille, hankkijoille ja käyttäjille muodostuisi kohtaamispaikka, joka mahdollistaa sekä keskustelun että tiedon välittämisen edellä mainittujen ilmastotyötä tukevien mittareiden ja materiaalien muodossa.

Tärkeä osa hanketta ovat suunnitellut kahdeksan valtakunnallista ekosysteemitapaamista verkossa ja kaikkiin 18 maakuntaan ulottuva tapahtumakierros syksystä 2024 alkaen. Maakuntapääkaupunkeihin ulottuvan tapahtumakiertueen sisältö ei ole vielä kokonaan selvillä, mutta tulemme kertomaan tutkimustuloksista ja työkaluista ilmastotyöhön liittyen sekä luomaan mahdollisuuksia eri osapuolten kohtaamiselle ja keskustelulle. Parhaassa tapauksessa syntyy paikallisia ja valtakunnallisia veturiekosysteemejä ICT-sektorin ilmastotalkoita edistämään.

Verkostojen hyödyntäminen avainasemassa 

Visiiri-hankkeessa aktiivisina toimijoina ovat TIEKE, TIVIA, Itä-Suomen yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto ja Turun yliopisto. Tapahtumakiertue on nimenomaan TIVIAn alaa. Vaikka hankkeen kaikki toimijat ovat luonteeltaan valtakunnallisia, TIVIA on sitä konkreettisesti 16 alueyhdistyksensä kautta. Alueyhdistyskarttamme on melkein yksi yhteen maakuntajaon kanssa, joskin Etelä-Karjalassa TIVIAlla on kaksi jäsenyhdistystä (Imatran Tietojenkäsittely-yhdistys ja Etelä-Saimaan Tietojenkäsittely-yhdistys). TIVIA Pohjanmaa toimii kolmen maakunnan (Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa) alueella ja TIVIA Oulu puolestaan kahden maakunnan (Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu) alueella.

TIVIAn tarkoitus on kytkeä tapahtumakiertue jäsenyhdistystensä toimintaan siten, että syntyisi buustia myös jäsenyhdistyskentän tapahtumatoimintaan. Aika näyttää, miten tämä toteutuu käytännössä.

Kun kysymys on vihreydestä, matkat maakuntakeskuksiin tuskin tulevat tapahtumaan henkilöautolla tai lentokoneella fossiilista polttoainetta kuluttaen, vaan tiedossa on sähköjunan kyytiä.

Lue lisää Visiiri-hankkeesta: https://tieke.fi/hankkeet/greeni-ict-visiiri-vihrean-siirtyman-kansallinen-ict-ekosysteemi/
Reino Myllymäki, kehityspäällikkö, TIVIA ry

in Blog
Jaa tämä kirjoitus
Tags
Arkistoi