Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: Mentoroinnista hyötyvät molemmat

Mentori Jaana Ovaska ja aktori Susanne Leppänen saivat molemmat paljon irti TIVIAn mentorointiohjelmasta. Kahdenkeskisistä tapaamisista syntyi paljon uusia ajatuksia oman työnsä kehittämiseen.

TIVIAn mentorointiohjelma antoi sekä aktori Susanne Leppäselle että mentori Jaana Ovaskalle paljon uusia eväitä oman työnsä kehittämiseen.

NewCo Helsingin yritysneuvoja Susanne Leppänen halusi uutta potkua työelämään ja haki viime vuonna aktoriksi TIVIAn järjestämään mentorointiohjelmaan. Hänen mentorikseen seuloutui Jaana Ovaska, joka toimii työelämän ja johtamiskulttuurin valmentajana oman yrityksensä Traintreen lukuun.

Kaksikko on erittäin tyytyväinen vuoden kestäneen ohjelman antiin.

”Välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä, mihin on työurallaan oikein menossa. Keskustelu toisen ihmisen kanssa auttaa löytämään uusia ajatuksia. Erityisen paljon mentoroinnista on hyötyä uran taitekohdissa, esimerkiksi silloin kun on aloittamassa uutta työtä tai työnkuva muuttuu”, Leppänen pohtii.

”Muutokseen liittyy aina epävarmuutta. Ulkopuolinen voi nähdä asiat hieman toisesta näkökulmasta ja osaa esimerkiksi poimia toisen osaamisesta ja vahvuuksista vähemmälle huomiolle jääneitä asioita”, Ovaska jatkaa.

Mentorointipari päättää kehittämiskohteet

TIVIAn mentorointiohjelmassa konkaria kutsutaan mentoriksi ja nuorempaa osapuolta aktoriksi.

Ohjelma lähtee liikkeelle puolen päivän tapaamisella, jossa mentorit ja aktorit tapaavat. Sen jälkeen parit sopivat itselleen sopivat aikataulut, tavoitteet ja keskustelujen painopisteet.

Tyypillisiin kehityskohteisiin ovat kuuluneet esimerkiksi kontaktiverkoston laajentaminen, suurten projektien johtaminen ja oman osaamisen myyminen.

Leppäsen ja Ovaskan mielestä mentorointiohjelman vahvuus on yksilöllisyys. Kukin pari voi keskittyä juuri niihin asioihin, jotka tuntuvat itsestä tärkeimmiltä.

”Meillä ei ollut mitään etukäteen päätettyä agendaa, vaan keskustelut muotoutuivat prosessin aikana. Meille tämä oli toimivin ratkaisu”, Ovaska sanoo.

Kaksikko ei tuntenut ennestään toisiaan, mutta vuoden aikana heistä tuli hyvät ystävät. Pari tapasi kerran kuukaudessa noin puolitoista tuntia kerrallaan aina samassa espoolaisessa kahvilassa.

Myös mentori hyötyy keskusteluista

Susanne Leppäselle mentorointiohjelma osui hyvään ajankohtaan, sillä hänen työtehtävänsä olivat hiljattain muuttuneet.

Leppänen työskenteli aiemmin aloittavien yrittäjien kanssa. Nyt hän neuvoo jo pidempään toimineita yrittäjiä, joista moni on ajautunut syystä tai toisesta vaikeuksiin.

”Mentoroinnin myötä olen löytänyt työhön pehmeämpiä näkökulmia ja osaan kuunnella asiakkaita entistä paremmin. Siitä on nykyisessä tehtävässäni paljon hyötyä.”

Mentoroinnin tarkoituksena on siirtää kokeneiden konkareiden osaamista ja kokemusta nuoremmille kollegoille. Jaana Ovaska korostaa, että myös mentori voi saada paljon irti prosessista.

”Kun kahdesta eri maailmasta tulevaa ihmistä alkaa yhdistää osaamista, kohtaamisesta syntyy molemmille uusia ajatuksia ja näkökulmia. Itse hyödyin etenkin Susannen yritysneuvojan taustasta, koska sain siitä ideoita oman yritystoiminnan kehittämiseen.”

TIVIA järjestää yleensä kaksi mentorointiohjelmaa vuodessa. Lisätietoja TIVIAn nettisivuilta.

Mentori Jaana Ovaska (vas.) ja aktori Susanne Leppänen saivat molemmat paljon irti TIVIAn mentorointiohjelmasta. Kahdenkeskisistä tapaamisista syntyi paljon uusia ajatuksia oman työnsä kehittämiseen.

Kuva ja teksti: Matti Remes

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
TIVIA News: Tukifunktiosta strategian ytimeen