2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi – lue lisää ja tutustu juhlavuoden esitteeseemme!

TIVIA ry | Finnish Information Processing Association

                                   

TIVIA Connect: Suomella on Euroopan vakavin digitalisaation johtamisen vaje

Digi- ja ohjelmistojohtamisosaamisella tarkoitetaan tietohallintojohtamista, kokonaisarkkitehtuuria, ohjelmistosuunnittelijoita, ohjelmistotuoteomistajia ja teknisiä suunnittelutyön projektijohtajia.

Tuoreen Euroopan komission DIGIFRAME-hankkeen päätösseminaarissa Brysselissä 15.11.2018 esiteltiin DG-KASVU (sisämarkkinat, teollisuus, yrittäjyys ja pk-toiminta) -tutkimusta Euroopan digi- ja ohjelmistojohtamisen nykytilasta työvoiman saavuuden, kysynnän ja eri osaamisalueiden näkökulmasta. Tilaisuudessa esitettiin erittäin vakavaa kritiikkiä eurooppalaista yliopistojärjestelmän osaamistuottamiskykyä kohtaan. Viimeisen kahden vuoden aikana digi- ja ohjelmisto-osaajien tarve kasvoi yli 15 % arvioitua enemmän kasvattaen osaavan työvoiman vajeen uuteen ennätykseen. Suomen osalta tutkimuksessa on erittäin vakava ja huolestuttava viesti.

Suomella on Euroopan maiden vakavin digi- ja ohjelmistojohtamiseen liittyvä osaamis- ja taitovaje. Digi- ja ohjelmistojohtamisosaamisella tarkoitetaan tietohallintojohtamista, kokonaisarkkitehtuuria, ohjelmistosuunnittelijoita, ohjelmistotuoteomistajia ja teknisiä suunnittelutyön projektijohtajia. Kyse on siis digi- ja ohjelmistoteknologisen yhteiskunnan ydinosien kehittämisestä ja johtamisesta omaa kansallista innovaatio- ja kehityskykyä rakentaen. Suomi tarvitsee enemmän kuin koskaan teknologiavalveutunutta, tiedostavaa ja kyvykästä johtoa (tech savvy biz leader tai biz savvy engineer) uudistumisen ja uuden kehittämisen edistämiseksi laajamittaisesti koko yhteiskunnassa. 

Digitaloudessa teknologialla tarkoitetaan itse omistettua ohjelmistopohjaista liiketoimintaa ja innovaatioita, joiden kautta rakennetaan uutta ylivoimaista kilpailuetua nopeammin, ketterämmin, tuottavammin ja uutta liiketoimintaa luoden ja jopa täysin uuden markkinan synnyttämistä. Tästä parhaana esimerkkinä on Amazon, siis perinteiden verkkokauppa, joka kehitti itse omaan tarpeeseensa joulumyyntiin robotiikan avulla skaalautuvan ja ohjelmistoihin perustuvan palvelinympäristön. Perinteinen verkkokauppa tuottaa hyvin matalaa muutaman prosentin liiketoimintavoittoa, kun ohjelmistoteknologian avulla luodulla uudella liiketoiminnalla saavutetaan yli 20 prosentin liiketoimintavoitto.

Amazon on malliesimerkki hyvin tavanomaisen liiketoiminnan muuttamisesta ohjelmistotalouden menestyjäksi ohjelmistosuunnitteluosaamisen tuottaman johtamiskyvykkyyden avulla. Tulevaisuuden digi- ja ohjelmistojohtamisosaamisella tuleekin tavoitella raha- ja arvovirtoja eikä vain ilmaisen hyödyntämistä tai soveltamista, sillä raha on se, joka ratkaisee menestyksen ja tulevaisuuden innovaatioiden rahoittamisen. Ilmaisen hyödyntäminen tai soveltaminen on maksanut kansantaloudellemme jo 100 miljardia - olisikin korkea aika oikeutetusti vaati paljon osaavampaa johtamista. 

Teksti: Mika Helenius

kategoriassa TIVIA Connect
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi