2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi – lue lisää ja tutustu juhlavuoden esitteeseemme!

TIVIA ry | Finnish Information Processing Association

                                   

TIVIA Connect: Käyttöjärjestelmät ratkaisivat ohjelmistojen vallan

Historiallinen tietotekniikan käänne tapahtui noin 30 vuotta sitten, kun DOS-käyttöjärjestelmä julkaistiin tietokoneiden käyttöjärjestelmäksi.

Historiallinen tietotekniikan käänne tapahtui noin 30 vuotta sitten, kun DOS-käyttöjärjestelmä julkaistiin tietokoneiden käyttöjärjestelmäksi. Käyttöjärjestelmän tehtävänä on hallita, ohjata ja käyttää tietokoneen rautaa erilaisten palveluiden tuottamiseen ohjelmistoille. Käyttöjärjestelmät vapauttivat ohjelmistokehittäjät kontrollijärjestelmien toteuttamisesta aivan uuden tyyppisen tuottavuuden kehityksen pariin.

Yleiskäyttöjärjestelmät synnyttivät pohjan nykyiselle kehitykselle, jossa ohjelmisto-osaamisesta tuli yhä tarkemmin eri kerroksiin hajautunutta erikoisosaamista. Toiset kerrokset ovat erittäin tarkasti säädeltyjä ja teknisen ympäristön rajoittamia – toiset taas mahdollistavat lähes rajattoman luovuuden kehittää uutta. Prosessorien tehon kasvu, moniytimisyys ja muistin määrän räjähdysmäinen kasvu mahdollistivat keskeisten ohjelmiston osien siirtämisen raudan sisälle piiloon ohjelmistokehittäjiltä, suurelta yleisöltä ja jopa hakkereilta.

Viimeisten vuosikymmenten aikana juuri erittäin matalan tason sulautettujen ohjelmistojen kehityksen kustantamisesta ovatkin vastanneet valtiot yli 80-prosenttisesti. Prosessien sisälle rakentuvat uudet käyttöjärjestelmien tasot ovat osa tietotekniikan evoluutiota kohti biologisen systeemin kehitystä. Piilossa olevat prosessorien, muistien ja piirien palvelut mahdollistavat tekoälyn avulla adaptiivisten, älykkäiden ja autonomisten palveluiden toteuttamisen täysin käyttäjien ja tietoteknisten laitteiden hyödyntäjien ulottumattomissa.

Toisaalta tämä kehitys on erittäin kallista ja pääomaintensiivistä, mutta se on myös mahdollistanut käyttöjärjestelmien kehittämisen palvelemaan yhä kehittyneempiä ja luovuutta tukevia ohjelmistokieliä erilaisten laitteiden, palveluiden, liiketoimintojen ja alustatalouksien kehittämiseen. Ohjelmistot ovat mahdollistaneet luovuudellaan perinteisen ajattelun ja kehityksen haastamisen. Ohjelmistoista on tullut uusi kirjallisuuteen verrattavissa oleva ”luova-ala” ei vain matemaattinen ”laskentakoneen” toteuttaminen vaan kokonaan uusi ”maa- ja metsätalouden” kaltainen nykykehityksessä merkittävin teknistaloudellinen näkökulma, joka myös määrittää koko yhteiskunnan perustan kehittymistä talouden, kasvun, hyvinvoinnin ja kulttuurin osalta.

”Se, joka omistaa softan, omistaa tulevaisuuden. Se, jolla on softan kehittämiseen liittyvät koulutusohjelmat, hallitsee kehityksen ohjaamisen. Se, joka osaa luoda tulevaisuuden, omistaa talouden ja datan.”

Ohjelmistot ovat modernin ajan yleiskäyttöinen teknologia, jolla hallitaan tulevaisuutta,

Teksti: Mika Helenius

 

kategoriassa TIVIA Connect
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi