2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi – lue lisää ja tutustu juhlavuoden esitteeseemme!

TIVIA ry | Finnish Information Processing Association

                                   

TIVIA Connect: Internetin tulevaisuus yhdessä minuutissa

Internet on 20 vuodessa tehnyt todellisen yhteiskuntien ja talouden muutoksen globaalisti, mutta mitä todellisuudessa tapahtuu internetissä yhden minuutin aikana?

Internet on 20 vuodessa tehnyt todellisen yhteiskuntien ja talouden muutoksen globaalisti, mutta mitä todellisuudessa tapahtuu internetissä yhden minuutin aikana? Internetin toiminta perustuu siihen, että liikuteltavien tietoliikennepakettien kulku on hallittua ja turvallista eli kyseessä matalimman tason kyberinfrastruktuurin toiminnan varmistaminen valtiollisten toimijoiden yhteistyön kautta. Yhä useammat toimijat maailmalla yrittävät sabotoida internetin alimpia kerroksia (fyysinen, siirto-, verkko- ja kuljetus).

Toimivassa internetissä viesteissä suurimman volyymin muodostavat erilaiset järjestelmien systeemitason status-, varmennus- ja tilaviestit sekä näiden järjestelmien toimintaan liittyvät liike- ja elinkeinoelämän tietojärjestelmien väliset viestit.

Ihmisten viestintää tarkasteltaessa yhä pääosan viesteistä (99 %) muodostavat kahden eri toimittajan järjestelmien kautta välittyvät sähköpostiviestit. Keskittynyt sähköpostiviestintä mahdollistaakin lähes kaiken ihmisen välisen viestinnän hyödyntämisen kaupallisesti, sisällön seuraamisen ja haluttujen kohteiden valvomisen. Internetin yhden minuutin viestien määrää tarkastellessa siis 99 % tapahtuu sähköpostilla. Sähköposti onkin todennäköisesti se internetin viestinnän osa-alue, jota Eurooppa tarkastelee tarkemmin erityisesti yksityisyyden ja turvallisuuden näkökulmasta, koska se voidaan helposti siirtää suljettuihin verkkoihin ja ympäristöihin. Tämän johdosta yksityisten henkilöiden viestintä on alkanut kiinnostamaan yhä enemmän myös sosiaalisen median palveluntarjoajia, joiden rajapinnat ja viestiprotokollat eivät ole perinteisten standardien ja rajapintojen mukaisia.

Tarkasteltaessa yhden minuutin ajan tapahtumia internetissä tulemme huomanneeksi, että mikään tapahtumista ei ole Euroopassa toteutettu tai omistettu. Syvällisemmin analysoitaessa internetin liikenteestä suurimman kaistan käyttäjä on Euroopan ulkopuolinen liikkuva tai videokuva, johon kuluu jopa 99 % kaikesta luomastamme internetin kapasiteetista.

Mihin olemme luoneet internetin? Onko meistä tullut vain data- ja bittivaltatien rakentaja ilman, että kykenemme luomaan sen päälle omia liiketoiminnan alustoja, ihmisten perustarpeisiin kuuluvia viestintäpalveluita tai muuta oman kulttuurimme arvoista ja pohjaa tukevaa omiin ohjelmistoihin perustuvaa toimintaa yhä lisääntyvän ulkoistumisen sijaan. Ruotsi muuten lisäsi juuri 10 000 uutta tutkintoon johtavaa aloituspaikkaa omien ohjelmistojen kehittämiseksi – miten käy Suomen tässä kilpailussa? Tuoreen EU-tutkimuksen mukaan ohjelmistojen kehittäminen paikallisesti on 400–600 % tuottavampaa ja erittäin kannattavaa kansantalouden näkökulmasta. 

Teksti: Mika Helenius

 

kategoriassa TIVIA Connect
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi