Teknologioiden sosiaaliset ja eettiset vaikutukset

Paikka: Verkkokoulutus
Ajankohta: 4.–12.10.2021
Järjestäjä: Tieto-ja viestintätekniikan ammattilaiset, TIVIA ry

Asiakkaat, sijoittajat ja työntekijät sekä monet muut vaikuttajat vaativat teknologia-alan toimijoilta aiempaa enemmän sosiaalista vastuunottoa. Teknologisten tuotteiden, järjestelmien sekä palveluiden sosiaaliset ja eettiset vaikutukset havaitaan yhä tarkemmin ja koetaan yhä herkemmin. Vaikutukset myös ohjaavat näiden sidosryhmien toimintaa ja päätöksentekoa.

Kyky vastata sidosryhmien nopeasti muuttuviin odotuksiin vastuullisesti ja strategisesti vaatii organisaatioilta taitoa käsitellä sosiaalisia ja eettisiä vaikutuksia ammattimaisesti.

Kohderyhmä

Kaikilla teknologioilla on sosiaalisia ja eettisiä vaikutuksia. Kyky lukea ja ymmärtää niitä sekä osallistua niistä käytävään keskusteluun on tämän päivän kansalaistaito.

Kuitenkin erityistä hyötyä vaikutuksiin liittyvästä soveltavasta osaamisesta on ainakin teknologiayritysten strategisen johdon, tuotekehityksen, markkinoinnin sekä corporate social responsibility -alan ammattilaisille tai julkisissa organisaatioissa teknologiahankinnoista vastaaville.

Tavoite

Osallistuttuasi koulutukseen:

 • Osaat arvioida teknologioiden vaikutuksia systemaattisesti ja kriittisesti sekä tunnistaa ja välttää eettisiä riskejä – moni eettinen ongelmatilanne syntyy huomaamatta ja tahattomasti!

 • Osaat vastata erilaisten sidosryhmien kasvaviin ja nopeasti muuttuviin odotuksiin kohdennetummin, kattavammin ja kestävämmin.

 • Pystyt löytämään strategisen ja asiantuntevan roolin yhä merkittävämmässä keskustelussa teknologisten tuotteiden ja palveluiden asemasta yhteiskunnassa. 

Koulutus tekee teknologiaetiikan huippututkimusta tutuksi ymmärrettävästi ja käytännön esimerkkien kautta.

Ohjelma

Koulutus koostuu viidestä moduulista:

4.10. klo 9–11 Moduulit 1 ja 2:

 • Miten teknologioilla vaikutetaan? Kaikilla teknologisilla tuotteilla, palveluilla ja järjestelmillä on sosiaalisia ja eettisiä vaikutuksia. Vastuullinen innovointi tai teknologioiden hyödyntäminen edellyttää ymmärrystä teknologioiden yhteiskunnallisesta luonteesta.
 • Miten teknologioiden vaikutuksia voi havainnoida ja jäsentää systemaattisesti? Vaikutukset voivat olla tahattomia tai harkittuja.Teknologiat voivat mm. pakottaa, manipuloida sekä suostutella.

8.10. klo 9–11 moduulit 3 ja 4:

 • Johdatus data-etiikkaan: Dataa on kaikkialla ja sen vaikutukset tuntuvat joka yhteiskunnan alueella. Data ei ole passiivinen ikkuna maailmaan vaan linssi, joka muovaa kohteitaan aktiivisesti.
 • Johdatus tekoälyn etiikkaan: Tekoäly haastaa vanhoja käsityksiä etiikasta sekä teknologiasta. Se on myös saanut ihmiset keskustelemaan teknologioiden vaikutuksista ja vaatimaan niiltä enemmän.

12.10.  klo 9–n. klo 11 moduuli 5:

 • Miten sosiaalisia ja eettisiä vaikutuksia voi ennakoida ja työstää kestävämmälle pohjalle? Ymmärryksestä käytäntöön: Parantamalla teknologioiden vaikutuksia parannetaan myös yhteiskuntaa ja liiketoimintaa.
 • Koulutuksen yhteenveto ja keskustelua (klo 10–11)

Kouluttaja

Kouluttajana toimii Joonas Lindeman M. Sc., Head of Research, Socio-technica Oy

Joonas on valmistunut kansainvälisestikin ainutlaatuisesta, teknologiaetiikkaan keskittyvästä Philosophy of Science, Technology and Society -maisteriohjelmasta alankomaalaisesta Twenten yliopistosta vuonna 2018.

Työskenneltyään tulevaisuudentutkimuksen parissa Saksassa hän perusti teknologioiden sosiaalisia vaikutuksia ennakoivan, analysoivan ja kehittävän tutkimus- ja konsulttiyritys Socio-technican. Socio-technican kautta hän tuo maailmanluokan tutkijoilta omaksumaansa teknologiaetiikan metodiosaamista erityisesti teknologiayritysten ja julkisten organisaatioiden käyttöön.

Osallistumismaksu

Jäsenhinta koskee TIVIA-yhteisön henkilöjäseniä sekä yhteisöjäsenten henkilökuntaa.

 • Early Bird -hinta jäsenille kaksi yhden hinnalla: 479€ / 2 henkilöä (voimassa 31.8.2021 asti)
 • Early Bird -hinta ei-jäsenille kaksi yhden hinnalla: 799€ / 2 henkilöä (voimassa 31.8.2021 asti)
 • Jäsenhinta 479 €
 • Normaalihinta 799 €

Kaikkiin hintoihin lisätään alv 24 %.

Ilmoittautuessasi Early Bird -hinnalla, merkitse lisätietokenttään toisen osallistujan nimi. Kummankin osallistujan tulee täyttää oma ilmoittautumislomakkeensa. Toivomme molempien tarjoushinnan käyttäjän olevan TIVIAn jäsen.

Tutustu myös muihin TIVIAn järjestämiin koulutuksiin.

Jos et vielä ole TIVIA-yhteisön jäsen, liity nyt ja osallistu koulutukseen jäsenetuhintaan (jäsenmaksut 20–65 €)! Tutustu myös yritysjäsenyyteen!

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu

Kysyttävää koulutuksesta? Lähetä viesti osoitteeseen ilmoittaudu(at)tivia.fi .

Peruutusehdot: Jos peruutus tapahtuu myöhemmin kuin 14 vrk ennen koulutuksen alkua, perimme 50 % osallistumismaksusta. Peruuttamatta jätetyistä ilmoittautumisista perimme koko osallistumismaksun. Early bird -ilmoittautumista ei voi perua, mutta osallistumisoikeuden voi siirtää toiselle henkilölle. Yhteydenotot: ilmoittaudu(at)tivia.fi 

Pidätämme oikeuden päivittää koulutuksen sisältöä.