Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry | Finnish Information Processing Association

                                   

Hyvä järjestelmäkuvaus

Hyvä järjestelmäkuvaus
1 390,00 € 1390.0 EUR
Määrä

Hyvien, oikea-aikaisesti tuotettujen kuvausten ansiosta iso Työsuojelujärjestelmä onnistuttiin toteuttamaan kustannustehokkaasti ja nopeasti. Kehittäminen tehtiin ketterästi, mutta asetetut laatuvaatimukset huomioiden. Hyvän järjestelmäkuvauksen avulla myös järjestelmän ylläpito on hoitunut edullisesti ja kompastelematta ensimmäiset vuodet, ja näyttää jatkuvan tulevaisuudessakin, kun kuvaukset pidetään kunnossa sovittujen käytäntöjen mukaisesti.

Hyvät tietojärjestelmän kuvaukset muodostavat katkeamattoman ketjun käyttäjien tarpeista aina toimivaan ohjelmakoodiin asti. Ketju on kuitenkin vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Jos yksi lenkki keskeltä puuttuu, ketjun käyttöarvo romahtaa. Satunnaisista hyvistäkään kuvauksista ei muodostu muutostilanteissa palvelevaa kokonaisuutta, jos niiden liittyminen liiketoimintaan tai ohjelmiston yksityiskohtiin on epäselvää.

Järjestelmäkuvaus syntyy tietojärjestelmän kehittämishankkeen aikana, osana itse järjestelmää. Kuvauksia tarvitaan niin ohjelmoinnin kuin testaamisenkin lähdetietona. Hankkeen jälkeen hyvä järjestelmäkuvaus palvelee tietojärjestelmän ylläpitoa ja jatkokehittämistä sekä tietojärjestelmän uusien sidosryhmien perehdyttämistä. Ensimmäisestä idean kuvaamisesta järjestelmän tuotantoon ottoon ja koko ylläpidon ajan kootaan ja ylläpidetään samaa, kiinteän rakenteen mukaista yhtenäistä kuvausta järjestelmästä.

Tavoite

Tällä kurssilla osallistujat saavat kattavan kokonaiskuvan hyvän järjestelmäkuvauksen rakenteesta ja sisällöstä. He oppivat

 • tuottamaan asiallisia kuvauksia
 • arvioimaan tärkeimpien kuvausten välistä eheyttä ja laatua
 • tietojärjestelmän koko elinkaaren kattavan vaatimusten ja kuvausten hallinnan prosessin
 • järjestelmällisen, kaikkia tietojärjestelmän elinkaaren vaiheita ja niihin liittyviä toimijoita palvelevan menettelyn, jossa eri kuvaustyyppien roolit ja yhteydet toisiinsa kirkastuvat uudella tavalla.

Kohderyhmä

Ristiriidattomien ja riittävän täsmällisten kuvausten tunnistaminen ja tuottaminen tai ainakin ymmärtäminen ovat tärkeitä taitoja useille hankinnan osapuolille: tietojärjestelmien tilaajille, tuoteomistajille, käyttäjäryhmien edustajille, järjestelmäarkkitehdeille ja -suunnittelijoille, toimitusprojektimyyjille, sovellusten kehittäjille, testaajille ja järjestelmän käytön kouluttajille.

Ohjelma

13.9. klo 9–16 Ensimmäinen päivä

 • Tietojärjestelmän elinkaari ja järjestelmäkuvauksen käyttö
 • Kuvausten tuottamisen prosessi - kuvaukset kehittämisprosessin tuotoksena
 • Järjestelmän yleiskuvaus ja käyttöympäristö
 • Sidosryhmäanalyysi ja käyttäjäryhmien profilointi sekä kuvaaminen
 • Käyttötarinat - tarinat ovat hyviä testien tilannekuvauksia
 • Prosessikaaviot ja tiedon kulku

14.9. klo 9–16 Toinen päivä

 • Käsitteistö ja data
 • Käyttötilanteiden tunnistaminen ja kuvaaminen
 • Toiminnallisten vaatimusten tunnistaminen ja toimintojen kuvaaminen
 • Laadullisten vaatimusten määrittely
 • Tietojärjestelmän tuotekuvausdokumentointi ja versioiden hallinta
 • Järjestelmäkuvauksen kuntotarkastus
 • Määrittelyn ja dokumentoinnin vastuun jako.

Kurssi perustuu aihealueeseen liittyviin luentoihin, esimerkkeihin ja harjoituksiin. Osallistujille jaettavaan materiaaliin kuuluu suuri joukko järjestelmäkuvausten malleja ja hankintaprosessissa tarvittavia työvälineitä. Koulutuksen aikana harjoitellaan tärkeimpien kuvausten laatimista ja esiteltyjen, materiaaliin sisältyvien kuvauspohjien sekä työvälineiden käyttöä.

Kouluttajat

Kouluttajina toimivat Pekka Forselius ja Anne Valsta. Pekka on tietojärjestelmäkehittämisen johtamisen moniosaaja, muun muassa kirjojen Onnistunut tietojärjestelmän hankinta ja Hankehallinnan työkalupakki kirjoittaja. Hän toimii ohjelmistotyön mittaamiseen erikoistuneen Finnish Software Measurement Association (FiSMA) ry:n vanhempana neuvonantajana.

Anne on vastannut Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa vaatimusmäärittelyn ja projektijohtamisen kouluttamisesta sekä lukuisten, todellisille asiakkaille tehtyjen projektien ja opinnäytteiden ohjaamisesta. Anne on FiSMA ry:n hallituksen jäsen.

Osallistumismaksu

Jäsenhinta koskee TIVIA-yhteisön henkilöjäseniä ja yhteisöjäsenten henkilökuntaa sekä FiSMA ry:n jäseniä. Koulutus järjestetään luokkakoulutuksena. Tarkempi koulutuspaikka tarkentuu pian.

 • Jäsenhinta 1 190 €
 • Normaalihinta 1 390 €

Hinta sisältää kahvit, lounaan ja materiaalin. Kaikkiin hintoihin lisätään alv 24 %.

Tutustu myös muihin TIVIAn järjestämiin koulutuksiin.

Jos et vielä ole TIVIA-yhteisön jäsen, liity nyt ja osallistu koulutukseen jäsenetuhintaan (jäsenmaksut alk. 65 €)! Tutustu myös yritysjäsenyyteen!

Kysyttävää koulutuksesta? Lähetä viesti osoitteeseen ilmoittaudu(at)tivia.fi 


Peruutusehdot: Jos peruutus tapahtuu myöhemmin kuin 14 vrk ennen koulutuksen alkua, perimme 50 % osallistumismaksusta. Peruuttamatta jätetyistä ilmoittautumisista perimme koko osallistumismaksun. Yhteydenotot: ilmoittaudu(at)tivia.fi 

Pidätämme oikeuden päivittää koulutuksen sisältöä.

Päivämäärä ja aika
tiistaina
13. syyskuuta 2022
Alkaa - 9.00
keskiviikkona
14. syyskuuta 2022
Päättyy - 16.00 Europe/Helsinki
Sijainti

Pääkaupunkiseutu

Suomi
--Pääkaupunkiseutu--
Hanki reittiohjeet
Järjestäjä

Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry

-
tivia@tivia.fi
JAA

Selvitä, mitä ihmiset näkevät ja sanovat tästä tapahtumasta, ja liity keskusteluun.