Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry

Suomalaiset opettajat ohjelmoivat maailmanhistoriaa

Lehdistötiedote 30.09.2015

Ohjelmointi tulee ensi syksynä osaksi suomalaisen peruskoulun opetussuunnitelmaa. Uudistus on ensimmäinen laatuaan, ja Suomi viitoittaa nyt muulle maailmalle tien. Opettajakunta valmistautuu haasteeseen uusin konstein: Koodiaapinen.fi on opettajien joukkoliike, jossa Pohjolan parhaat pedagogit perehdyttävät toisiaan ohjelmoinnin saloihin.

Ensi syksystä alkaen ohjelmointikielestä tulee ensimmäistä kertaa osa jokaisen suomalaisen lapsen yleissivistystä. Pienoinen pulma on, ettei valtaosa opettajista tiedä ohjelmoinnista oikein mitään.

Opettajakunta on kuitenkin reagoinut uudistukseen kekseliäällä tavalla. IT-kouluttajat ry, Tieto- ja viestintäteknologian ammattilaisten TIVIA ry, Aalto-yliopiston oppimisympäristöjen tutkija Tarmo Toikkanen sekä lukuisat muut talkoolaiset aloittavat lokakuussa laajan Koodiaapinen-verkkokurssin opettajille, jotta suomalaiset lapset saisivat myös jatkossa ensiluokkaista opetusta.

Koodiaapisen Toikkanen kertoo, että opetussuunnitelman uudistuksien laajuus vaatii opettajilta poikkeuksellista oma-aloitteisuutta:

”Uuden suunnitelman tavoite on, että ohjelmoinnillinen ajattelu läpäisee kaiken opetuksen. Lapset opetetaan harkitsemaan, kannattaako tämä tai tämä toiminto tehdä itse, vai onko kätevämpää käskeä tietokonetta tekemään se. Tämä ei ole mitään rakettitiedettä, mutta osa opettajakunnasta ei tunne ohjelmointia lainkaan. Haluamme antaa erilaisista lähtökohdista tuleville opettajille tulevaisuuden työkaluja.”

Toikkanen korostaa, ettei kaikista pilteistä yritetä tehdä ammattikoodaajia.

”Opetamme kaikille liikuntaa ja musiikkia, vaikkei kaikista koulita kuulantyöntäjiä tai Chisuja. Myös ohjelmoinnin alkeet on helppo oppia, ja asiasta innostuneet oppilaat voivat syventyä ohjelmointiin siinä kuin puutöihin tai biologiaan”, Toikkanen selventää.

TIVIA ry:n toiminnanjohtaja Robert Serén korostaa, että ohjelmoinnin tuominen opetussuunnitelmaan on kansallisella tasolla suuri mahdollisuus:

”Olen todella iloinen, että Suomessa tehdään näin rohkea uudistus perusopetukseen. Uusi opetussuunnitelma on peruskoululle tärkeä edistysaskel. Toivon että jokainen opettaja löytää Koodiaapisen tarjoaman tuen, sillä yksittäisten opettajien merkitystä ei voi korostaa liikaa.”

Koodiaapinen-kurssille on ilmoittautunut jo 800 opettajaa, ja määrä kasvaa päivä päivältä. Kurssi on kaikille opettajille maksuton ja avoin, ja opetus alkaa Euroopan koodausviikolla 10. lokakuuta. Kurssille voi ilmoittautua osoitteessa koodiaapinen.fi.

 

Lisätiedot:

Tarmo Toikkanen
Tutkija, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
Oppimisympäristöjen tutkimusryhmä, Medialaboratorio
tarmo.toikkanen@aalto.fi
050 60384

Robert Serén
Toiminnanjohtaja, Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry
robert.seren@tivia.fi
0400 446 300

TIVIA – Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset (entinen Tietotekniikan liitto), on valtakunnallinen ja puolueeton tietotekniikka-alalla toimivien yhdistysten yhteistyöjärjestö, joka koostuu lähes 30 alueellisesta yhdistyksestä, teemayhdistyksestä tai opiskelijayhdistyksestä. Liittoyhteisön jäseninä on 10 000 alan ammattilaista ja noin 400 tietotekniikkaa tuottavaa tai sitä käyttävää yritystä ja muuta organisaatiota. TIVIA:n tavoitteena on jäsenistön ammatillisen osaamisen ja arvostuksen kehittäminen. www.tivia.fi

IT-kouluttajat ry IT-kouluttajat ry on TIVIAn jäsenyhdistys, joka perustettiin vuonna 2001. Yhdistys on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita uusista pedagogisista lähestymistavoista ja kouluttavat tieto- ja viestintätekniikkaa tai käyttävät sitä koulutuksessaan. www.itko.tivia.fi

Artikkelilaji: