Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry

Koneoppiminen – Data-analyysin menetelmät ja sovellukset

Aika 7.–8.2.2018 | Paikka Darwin-koulutustila, Technopolis Otaniemi, Tekniikankatu 12, Espoo | Hinta Jäsenhinta 695 € (+ alv) / normaalihinta 995 € (+ alv) | Opetuskieli suomi

Koneoppimisella tarkoitetaan teknologioita, joilla voidaan oppia ratkaisemaan ongelmia digitaalisista data-aineistoista. Oppimisen tuloksena saadaan esim. ennustusmalleja, joita voidaan käyttää liiketoiminnan ongelmien ratkaisuissa. Käytämme joka päivä palveluja, jotka sisältävät koneoppimiseen perustuvia komponentteja, kuten kielenkäännöstä ja kaupan ostosuosituksia.

Nykyään suuri osa tietoaineistoista, kuten asiakasdata, teollisuusproessien tuotantodata esitetään digitaalisina aineistoina tietokoneilla, joten on olemassa paljon datamateriaalia, josta voidaan jalostaa ratkaisuja data-analyysiin perustuen.

Koneoppiminen-kurssi on kahden päivän opetustapahtuma, jonka aikana osallistujat oppivat koneoppimisen menetelmistä datamassojen analyysissä. Koulutuksessa käytetään luentoja, keskusteluja, ryhmätyötehtäviä sekä case-esimerkkejä oppimisen syventämiseen.

Kohderyhmä

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka tekevät työtä koneoppimisen alalla tai tekevät päätöksiä data-intensiivisten liiketoimintaprosessien ympärillä. Kurssi soveltuu hyvin myös niille, jotka haluavat reflektoida omaa osaamistaan esitettyjen koneoppimisesimerkkien avulla.

Agenda

1. päivä (klo 9.00–16.00)

Mitä on koneoppiminen? Opimme esimerkkien kautta mikä on koneoppimisen nykytila ja reflektoimme nykytilaa myös pidemmän kehityshistorian valossa. Käymme läpi perustasolla oppimisen teknisiä perusteita sekä oppimisen malleja, kuten ohjaamatonta sekä ohjattua oppimista. Opimme ymmärtämään minkälaisia vaatimuksia nämä oppimismallit asettavat datalle. Keskustelemme datan eri muodoista ja mittaustavoista sekä siitä mitä hyötyjä on saavutettavissa datan yhdistelystä. Käymme läpi muutamia tyypillisistä analyysiskenaarioista ja pohdimme mitkä niistä ovat organisaatiollemme ajankohtaisia.

2. päivä (klo 9.00–12.00)

Toinen koulutuspäivä rakentuu esitettäviin case-esimerkkeihin sekä reflektioon. Ohjelma koostuu pääosin vierailuesitelmistä, joissa asiantuntijat kertovat omien data-intensiivisten ongelmien ratkaisuista ja ratkaisuihin liittyvistä haasteista. Asiantuntijat koostuvat eri toimijoista, kuten mm.  ohjelmistotoimittajista, teknologian käyttäjistä, palvelujen ja tiedon tuottajista.

Personoidut reseptisuositukset verkko- ja kivijalkakauppadataa yhdistämällä
Niilo Latva-Pukkila (Senior Data Analyst, Kesko)

Verkkosivustoilta kerätty data antaa usein mielenkiintoisia mahdollisuuksia tarkastella asiakkaiden mieltymyksiä ja tarpeita. Usein kuitenkin verkkosivuilta saadaan dataa vain pienestä osasta yrityksen asiakkaista. Verkkosivujen datan yhdistäminen muuhun asiakasdataan antaa kuitenkin mainion mahdollisuuden yleistää opitut havainnot koko asiakaskannalle. Tässä esityksessä kerrotaan, miten Kesko käyttää koneoppimista tarjotakseen personoidut reseptisuositukset kaikille 3,7 miljoonalle asiakkaalleen vain 70 000 tunnistetun verkkoasiakkaan selailuhistorian perusteella.

Moniulotteisen, hierarkkisen tietovirran monitorointi ja poikkeavuuksien havainnointi
Timo Similä (Head of Data Science, Nokia A&A Digital Intelligence)

Sensorit ja monet muutkin laitteet tuottavat jatkuvaa tietovirtaa monimutkaisten järjestelmien toiminnasta. Järjestelmien monitorointi voi olla työlästä ja vaatia asiantuntijan osaamista. Monet pienet ongelmat jäävät huomaamatta, kun rajalliset resurssit ohjataan tärkeimpiin kohteisiin. Monitoroinnin laiminlyönti johtaa hankalaan ja kalliiseen tulipalojen sammutteluun. Tässä esityksessä kerrotaan Nokian älykkäästä ratkaisusta, joka koneoppimisen menetelmin havaitsee poikkeavuuksia ja ennustaa tietovirtojen tulevaa käytöstä, sekä automatisoi suurelta osin monimutkaisten järjestelmien monitoroinnin.

Kouluttaja

Jaakko Hollmén on tutkija, jolla on yli 20 vuoden kokemus tutkimuksesta, niin teollisuuden tutkimuslaitoksissa kuin yliopistoissa. Hänen tutkimuskiinnostuksenaan on koneoppiminen sekä tiedon louhinta. Sovellusalueina koneoppimisen tutkimuksessa hänellä on luonnollisen ympäristön sekä rakennetun ympäristön data-intensiiviset ongelmat, terveys ja hyvinvointi sekä ennustavat teknologiat. Hän on perustajana Northlet Oy:ssä, joka tarjoaa analytiikkapalveluja ja konsultointia yrityksille. Tänä vuonna Jaakko Hollmén toimii yhtenä pääjärjestäjänä Euroopan suurimmassa koneoppimisen ja tiedon louhinnan alan konferenssissa, ECML PKDD 2017:ssa.

Vierailijaluennoitsijat

Niilo Latva-Pukkila työskentelee Keskolla data-analyytikkona. Hänen rooliinsa Keskolla kuuluu koneoppimisen menetelmien kehittäminen ja soveltaminen Keskon data-aineiston valjastamisessa liiketoiminnan käyttöön. Niilo tykkää koneoppimisesta, avoimen lähdekoodin ohjelmistoista, itsensä kehittämisestä ja napolilaisesta pizzasta. Ennen Keskolle tuloaan hän työskenteli Ilmatieteen laitoksella, jossa hän sovelsi adaptiivisia MCMC-simulointialgoritmeja otsonimäärän mallintamiseen yläilmakehässä. 

Timo Similä koneoppimisen moniottelija, joka viihtyy liiketoiminnan ja teknologian rajapinnalla. Hänelle on tärkeää ymmärtää asiakasta ja millaista lisäarvoa ratkaisulla tavoitellaan. Timolla on yhteensä yli 15 vuoden kokemus alalta alkaen tutkijana Aalto yliopistolla ja viimeiset 10 vuotta konsultoinnin, tuotekehityksen, teknisen myynnin ja esimiestyön tehtävissä Xtract, Comptel ja Nokia yrityksissä. Tällä hetkellä Timo työskentelee koneoppimisen tuotekehityksen ja tuotestrategian parissa.

Palautetta

“Luennoitsija oli erinomainen ja häntä oli helppo kuunnella.”
“Luennoitsija esitti asiat selkeästi.”
“Sai laajan kirjon perustason tietämystä monista asioista.”
“Luennot oli hyvät, erinomaiset luennoitsijat. Mielenkiintoiset aiheet.”
“Mielenkiintoinen sisältö”

Osallistumismaksu

Jäsenhinta 695 € + alv 24 % (TIVIA-yhteisön jäsenet ja yhteisöjäsenten henkilökunta sekä MARKin jäsenet)
Normaalihinta 995 € + alv 24 %

Hinta sisältää ensimmäisenä päivänä lounaan sekä aamu- ja iltapäiväkahvit ja toisena päivänä aamukahvit ja pienen suolaisen kera.

Jos et vielä ole TIVIA-yhteisön jäsen, liity nyt ja osallistu koulutukseen jäsenetuhintaan (jäsenmaksut 20–65 € / 12 kk)! Tutustu myös yritysjäsenyyteen!

Tutustu myös muihin TIVIAn järjestämiin koulutuksiin tästä.

Ilmoittautuminen

Jos hyödynnät MARKin jäsenetua, kirjoita lisätietoja-kenttään ”MARKin jäsen” ja valitse jäsenhintainen koulutus.

Ilmoittautuminen on suljettu.

Kysyttävää? Lähetä viesti osoitteeseen ilmoittaudu(at)tivia.fi tai soita 020 741 9898.

Oletko kiinnostunut organisaatiokohtaisesta koulutuksesta useammalle henkilölle? Voimme järjestää tämän koulutuksen myös omissa tiloissanne toiveidenne mukaisesti räätälöitynä koulutuksena.

Tarjouspyynnöt ja tiedustelut:
Tiina Riutta, markkinointi- ja koulutuspäällikkö, TIVIA
tiina.riutta(at)tivia.fi puh. 020 741 9883

Peruutusehdot: Jos peruutus tapahtuu myöhemmin kuin 14 vrk ennen koulutuksen alkua, perimme 50 % osallistumismaksusta. Peruuttamatta jätetyistä ilmoittautumisista perimme koko osallistumismaksun.

Pidätämme oikeuden päivittää koulutuksen sisältöä.

 

Tapahtumalaji: 

TIVIA Chat Window